Companii

Cehii de la Hame isi trec in portofoliu brandul Antrefrig

17.09.2007, 17:03 78

Hame Romania, al treilea jucator pe piata de conserve de pate, cu afaceri de 15 mil. euro anul trecut, a cumparat marca de pate Antrefrig, unul dintre primele cinci branduri din piata, dezvoltat de investitorii iranieni Manucher Saadati Sohi si Jafar Kabiri.
Reprezentantii filialei din Romania nu au oferit alte informatii legate de tranzactie, insa cu putin timp in urma reprezentantii Hame au declarat ca au cel putin 5 milioane de euro pentru achizitia a doi competitori locali. Potrivit surselor din piata, luand in considerare faptul ca producatorul ceh a achizitionat doar brandul si utilajele Antrefrig, valoarea tranzactiei nu poate depasi 5 mil. euro.
Potrivit agentiei de stiri CTK din Cehia, terenul pe care se afla fabrica Antrefrig a ramas in posesia fostilor proprietari, care detin afaceri imobiliare pe plan local. Acestia nu au putut fi contactati pentru a comenta informatiile pana la inchiderea editiei. Antrefrig a finalizat anul trecut cu afaceri de 18,6 mil. lei (5,2 mil euro) si un profit net de aproximativ 400.000 de euro (circa 114.000 euro). Aceste rezultate sunt in scadere fata de anul precedent, cand compania obtinea 24,4 mil. lei (6,7 mil. euro) si profit de 835.000 de lei (230.000 euro), potrivit Ministerului de Finante.
Achizitia cehilor vine ca urmare a mai multor incercari de preluare a unui competitor local, modaliate de dezvoltare folosita de companie si in Cehia. Pe lista celor de la Hame s-au mai aflat atat producatorul de conserve Scandia Sibiu, cat si producatorul de conserve din legume si fructe de la Raureni.
Pana in prezent singura tranzactie de anvergura pe piata conservelor a avut loc in 2005, cand grupul norvergian Orkla Foods a achizitionat, intr-un deal estimat la 10 mil. euro, producatorul Ardealul Covasna, numarul doi pe piata la acea vreme.
Hame este cel de-al treilea jucator al pietei locale de conserve din carne, potrivit reprezentantilor companiei. Anul acesta, compania a inaugurat prima fabrica din Romania situata pe spatiul fostei fabrici Romcornserv Caracal, achizitionata de producatorul ceh in 2005. In urma unor investitii de aproximativ 8 mil. euro, capacitatea de productie a fabricii s-a triplat, pana la 14.000 de tone de preparate de carne anual, ceea ce permite o acoperire mai buna cu produse a pietei din Romania, dar si inceperea exporturilor catre tarile balcanice si Republica Moldova.
Hame Romania a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere de 18% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada a anului trecut si estimeaza pentru anul acesta obtinerea unor vanzari de 5.200 de tone si cresterea rezultatelor financiare cu 30%, pana la aproximativ 20 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO