Companii

Cehii de la Hame au peste 5 milioane de euro pentru o noua achizitie

Cehii de la Hame au peste 5 milioane de euro pentru o noua achizitie

Petr Subrt, directorul general al Hame Romania: In prezent, exportam in Republica Moldova, iar dupa ce vom primi cateva certificari vom putea sa incepem exportul in Bulgaria si Ungaria.

22.06.2007, 19:17 35

Producatorul de conserve Hame Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala, care detine o unitate de productie la Caracal, este interesat de achizitia unui jucator de profil, pentru minim 5 milioane de euro, deal care s-ar putea finaliza in acest an.
Compania a finalizat recent modernizarea fostei fabrici Romconserv din Caracal.
"Cautam o noua achizitie pentru a creste cota de piata, dar si pentru a realiza mai multe sinergii pe plan local", a declarat actionarul majoritar al grupului Hame, Leos Novotny.
Potrivit acestuia, tinta companiei o reprezinta jucatorii mari cu activitati in productia de conserve din legume si carne.
"Suntem interesati in special de producatorii locali care comercializeaza conserve cu zacusca, tocana de legume, ghiveci, sau castraveti murati, acestea fiind cel mai bine vandute produse de pe piata locala a conservelor. Principalul aspect pe care il cautam este ca producatorul sa detina un brand puternic pe piata", a declarat Bohumil Vrablik, directorul de export al grupului Hame.
Pe lista cehilor s-au mai aflat atat producatorul de conserve Scandia Sibiu, cat si producatorul de conserve din legume si fructe de la Raureni, dar niciuna dintre propuneri nu s-a concretizat.
Pana in prezent singura tranzactie de anvergura pe piata conservelor a avut loc in 2005 cand grupul norvergian Orkla Foods a achizitionat intr-un deal estimat la 10 mil. euro producatorul Ardealul Covasna.
Hame a incheiat recent investitii in valoare de 8 mil. euro in fabrica de la Caracal detinuta de companie, din aceasta investitie 2 mil. euro fiind asigurate prin intermediul unui proiect SAPARD.
Compania comercializeaza pe piata locala atat conserve din pate, cat si conserve din preparate din carne. Planurile companiei vizeaza extinderea portofoliului cu game de produse din legume refrigerate, dar si extinderea segmentului de carne procesata. Bugetul de marketing al companiei aferent acestui an este de 1 mil. euro.
"Daca piata ne va permite, in maxim un an vom lua decizia de a construi noi capacitati de productie in cadrul fabricii de la Caracal pentru a incepe productia de legume refrigerate", a declarat directorul de export al companiei.
Potrivit reprezentantilor companiei, Hame detine pe plan local o cota de piata de 14 %. Produsele Hame comercializate in proportie de 20% prin intermediul marilor lanturi de magazine din retail, iar 80% prin intermediul pietei traditionale, reprezentantii companiei estimand dezvoltarea procentului din retail pe viitor odata cu dezvoltarea lanturilor de magazine. Oficialii Hame estimeaza de asemenea in viitorul apropiat inceperea exportului in tarile vecine. "In prezent, exportam deja in Moldova, iar dupa ce vom primi cateva certificari vom putea sa incepem exportul in Bulgaria si Ungaria", a declarat directorul general al companiei din Romania, Petr Subrt.
Fabrica de la Caracal are o capacitate maxima de productie de 14.000 de tone anual si 300 de angajati. Potrivit reprezentantilor Hame, compania a inregistrat in 2006 vanzari de 3500 de tone de preparate din carne si o cifra de afaceri de 15 mil. euro.
Pentru anul acesta reprezentantii Hame estimeaza obtinerea unor vanzari de 5.200 de tone si cresterea rezultatelor financiare cu 30%. Grupul ceh Hame detine 6 fabrici in Cehia, una in Rusia si una in Romania, inregistrand in 2006 o cifra de afaceri de 170 de milioane de euro. Compania exporta in peste 30 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO