Companii

Ce se întâmplă în aparatele SGR cu ambalajele colectate de cetăţeni: „PET-urile şi dozele sunt presate, sticlele sunt sparte şi abia apoi merg la centrele de sortare şi la reciclare“

În magazine are loc doar etapa de colectare, nu şi „măcinarea“ PET-urilor, aşa cum este percepţia multor români. Primul centru de sortare a fost deschis la Bonţida, judeţul Cluj, la finalul lunii noiembrie 2023.

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Alexandra Matei

24.03.2024, 15:39 11365

În urma presiunii din partea producătorilor de vinuri, un domeniu în care rulajul stocurilor se face pe durate mai lungi, percepţia fiind că vinul este cu atât mai bun cu cât este mai vechi, Ministerul Mediului ia în calcul prelungirea perioadei de tranziţie până la 31 decembrie, în loc de 30 iunie  O altă schimbare este renunţarea la planul celor 17 centre de sortare şi numărare a ambalajelor şi limitarea la doar zece  Iniţial, RetuRO îşi planificase să deschidă şase centre mari şi unsprezece mici pentru a prelua ambalajele colectate în magazine, însă în urma unor reconfigurări logistice s-a ajuns la doar zece centre de dimensiuni mari.

Corvoada colectării ambala­jelor de băuturi a cuprins toa­te magazinele din România, indiferent că sunt parte a unor mari reţele sau mici comercianţi independenţi. Volumul de recipiente returnate de cetăţeni în cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) este adesea o bătaie de cap în plus, în magazine având loc doar etapa de colectare, nu şi „măcinarea“ PET-urilor, aşa cum este percepţia multor români.

„Automatele RVM (reverse vending machine – engl.) instalate în magazine, în care cetăţenii returnează ambalajele din ca­drul Sistemului Garanţie-Returnare, com­pac­tează PET-urile şi dozele din aluminiu, care mai apoi sunt transportate către centrele regionale şi abia apoi ajung de la RetuRO la centrele de reciclare. Unele au­tomate de colectare au şi funcţia de a spar­ge recipientele din sticlă, acestea ajungând în centrele regionale gata pregătite pentru reciclare. Ambalajele de metal şi PET mai trec printr-un proces de sortare pe tipuri de materiale (metal şi plastic) şi culori (în ca­zul PET), după care sunt pregătite pentru reciclare“, a explicat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, Cătălina Marga, CFO-ul companiei RetuRO, administratorul SGR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO