Companii

Ce le lipseste zonelor montane din Romania pentru a-i pastra in tara pe cei 200.000 de turisti care aleg Austria ca destinatie de schi

Ce le lipseste zonelor montane din Romania pentru a-i pastra in tara pe cei 200.000 de turisti care aleg Austria ca destinatie de schi
19.11.2008, 16:05 180

Anul trecut peste 200.000 de turisti romani si-au petrecut vacantele in statiunile montane din Austria, jumatate dintre ei alegand sezonul de iarna. Din datele detinute de agentiile locale de turism, numarul pachetelor de vacanta cumparate de romani catre Austria va creste cu cel putin 30% anul acesta.

"Ca destinatie de schi, Romania este o tara cu un mare potential. Singura problema este aceea ca lipseste infrastructura de schi si diversitatea unor domenii schiabile. Sunt zone care ar putea fi transformate cu succes in domenii schiabile, dar lipsesc investitiile in amenajarea acestora", a declarat Lucian Boronea, director general al agentiei de turism Accent Travel&Events, care vinde pachete turistice atat pe destinatiile interne cat si pe cele externe.
Boronea a mai precizat ca Romania ar putea dezvolta o adevarata industrie aferenta muntilor, asa cum au facut austriecii. "Trebuie doar sa investim in amenajarea partiilor de schi, sa realizam parteneriate public-private pentru a dezvolta turismul de iarna", a spus el.
Lipsa investitiilor in amenajarea partiilor si prin urmare infrastructura de schi slab dezvoltata, locuri putine de cazare si ine-xistenta altor atractii de tip centre spa sau piscine sunt pro-blemele cu care se confrunta zonele montane romanesti.
"In primul rand, in Austria sunt sute de kilometri de partii dotate cu instalatii teleferice, in timp ce in statiunile romanesti au cate un singur telescaun. In plus, in afara de partia de schi, nu exista alte atractii precum piscine, spa-uri, restaurante cum se gasesc in Austria", a declarat Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
Burcea a mai spus ca in statiunile montane romanesti varful de sezon este de Revelion, cand preturile sunt mult mai mari, dupa care unitatile de cazare se golesc la 50%. "Spre comparatie, in zonele de schi din Austria, statiunile sunt pline cu turisti pana in martie si datorita altor atractii oferite", a mentionat el.
Daca in Austria sunt valorificati sute de kilometri de partii din fiecare regiune montana, in Romania cei mai multi turisti aleg zonele Valea Prahovei si Poiana Brasov, desi mai exista si alte regiuni montane precum Borsa din Maramures, Vatra Dornei sau Parang cu potential turistic.
Spre exemplu, in regiunea austriaca Salzburg, care a atras 21.000 de turisti romani in sezonul trecut de iarna, sunt 1.700 kilometri de partii in care s-au realizat investitii de milioane de euro.
"Am realizat investitii de circa 71 de milioane de euro pe parcursul sezonului de iarna 2008/2009 pentru instalatiile de urcare, asigurarea zapezii si serviciile oferite in Salzburg. In plus, aproape 80% dintre partii pot fi acoperite cu zapada artificiala daca este cazul", a spus Gerhard Leskovar, marketing manager pe Europa Centrala si de Est, Asia si Orientul Mijlociu al Salzburg State Board of Tourism.
Pretul unui sejur cu sapte nopti in aceasta zona, cu cazare asigurata la pensiune, un abonament la instalatii teleferice si intrare libera la bai termale se ridica la 440 de euro/ persoana, dupa cum explica Leskovar.
Spre comparatie, in unitatile de cazare din Valea Prahovei preturile incep de la 400 de euro pe pachet de trei nopti la un hotel de trei stele in perioada sarbatorilor de iarna, in afara sarbatorilor de iarna fiind in medie de 250 de euro pe saptamana.
"Nu este o diferenta foarte mare la costurile cu cazarea, cu exceptia sarbatorilor de Craciun si Revelion cand sunt de doua ori mai mari preturile", a declarat Mircea Vladu, director al agentiei Prestige Tours.
Pe de alta parte, Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT), este de parere locurile limitate de cazare din zonele montane romanesti influenteaza cresterea pretului in anumite momente ale anului, cererea depasind cu mult oferta in aceste perioade.
"Avem putine locuri de cazare, doar 30.000 de locuri de cazare pe Valea Prahovei, care nu se pot compara ca numar cu cele din regiunile de schi austriece care depasesc cu mult cererea. In plus, aproape 95% din turismul de iarna din tara noastra atrage doar romani", a mentionat el.
Badulescu a mai spus ca Romania nu s-a impus ca o destinatie de schi din cauza lipsei de investitii. "Practic nu concuram cu nicio tara ce face turism de iarna din cauza slabei dezvoltari a infrastructurii pentru sporturile de iarna. Nu se fac investitii in amenajarea zonelor de schi, plus de asta nu s-au dezvoltat zone precum Vatra Dornei, Borsa, care sunt destinatii cu potential turistic mare pentru sezonul de iarna", a spus el.
Lipsa investitiilor in instalatii teleferice ingreuneaza accesul intr-un timp scurt la aceste instalatii. Cristian Pandel, director general al Christian Tour, spune ca transportul problematic pe cablu este un minus pe care il au statiunile de schi romanesti.
De aceeasi parere este si Lucian Boronea pentru care cozile de la telescaun sunt o problema ce trebuie rezolvata prin realizarea de investitii in instalatii teleferice.
Cu toate acestea, fiecare produs isi gaseste un client, dupa cum apreciaza el. "Un schior roman impatimit merge cel putin o data pe an la schi in Austria, dar cu siguranta va merge de mai multe ori pe partiile din statiunile romanesti", spune Boronea.
 
Cat costa o zi la schi in Austria
 
Preturi la instalatiile teleferice din statiunile austriece
  • Preturile practicate pentru ski-pass-uri: 198 de euro/abonament pe sase zile, pentru 860 de kilometri de partii si 270 de instalatii de teleschi din cinci regiuni din Salzburg (Schladming-Dachstein, Salzburger Sportwelt, Großarltal, Hochkönig, Gastein).
  • Inchirierea echipamentului sportiv in Salzburg (Austria): 80 de euro/ un abonament pe saptamana.
  • Numar romani in sezon de iarna: circa 29.000 de turisti, din care 78% in sezonul de iarna
  • Nopti cazare: 110.000 in 2007
  • Skipass in Otzal (Tirol): 265 de euro/abonament sase zile
  • Numar turisti romani: circa 40.000 de innoptari in sezonul de iarna, adica 2,5% din totalul turistilor
 
Cat costa o zi la schi in Romania
 
Preturi la instalatiile teleferice din statiunile de pe Valea Prahovei
  • Tarife telescaun: calatorie dus 10 lei (2,7 euro)
  • Cartela 30 de calatorii telescaun: 225 de lei (60 de euro)
  • Telecabina: 21 lei/urcare (5,6 euro)
  • Echipament schi: 25 lei zi (6,7 euro)
  • Pret camera pensiune: in medie 90 de lei/zi (25 euro) camera dubla la 3 stele
  • Pret camera hotel: 200 lei/zi (54 de euro)
  • Monitor schi: 10 lei/ora (2,7 euro)
Sursa: site-uri de profil

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO