Companii

Câţi bani primesc "maximizatorii de profit", oamenii care supraveghează marile companii

Câţi bani primesc "maximizatorii de profit", oamenii din Consiliile de Supraveghere ale marilor companii

Autor: Roxana Petrescu

30.05.2011, 17:00 681

Oamenii care formează consiliile de supraveghere ale marilorcompanii din România, printre atribuţiile cărora se numără şiexercitarea controlului asupra modului în care directoratul conducesocietatea, câştigă anual până la 20.000 de euro.

Suma este mică în comparaţie cu salariul unui reprezentant dintop managementul unei companii mari, care este de câteva zeci demii de euro lunar, dar membri acestui consiliu nu au o activitatepermanentă, participând anual la câteva şedinţe.

De exemplu, în cazul Petrom, cea mai mare companie din România,consiliul de supraveghere se poate întâlni în orice moment, dar înorice caz cel puţin o dată la trei luni.

La Petrom, consiliul de supraveghere are nouă membri,preşedintele fiind chiar şeful OMV, acţionarul majoritar alcompaniei, Gerhard Roiss. Printre cei nouă membri sunt şi doireprezentanţi ai statului, Gheorghe Ionescu, numit încă dinmandatul lui Adriean Videanu la conducerea Ministerului Economiei,şi Constantin Dascălu, recent numit de Ion Ariton, noul ministru aleconomiei. Dascălu a fost şi secretar de stat în cadrulMinisterului Transporturilor.

Pentru anul acesta, cei doi vor primi fiecare câte 20.000 deeuro, circa 1.666 de euro pe lună, pentru cele câteva şedinţe aleConsiliului de Supraveghere la care trebuie să participe. Suma esteaceeaşi pentru fiecare membru al consiliului de supraveghere alPetrom.

Nici membri consiliului de supraveghere ai CEZ Distribuţie,companie controlată de cehii de la CEZ, nu au remuneraţii mult maimici comparativ cu cei ai Petrom. Astfel, potrivit datelor dinMonitorul Oficial, preşedintele consiliului de supraveghere al CEZDistribuţie câştigă lunar 1.500 de euro, vicepreşedintele încasează1.375 de euro în fiecare lună iar un simplu membru câştigă 1.250 deeuro.

La CEZ Vânzare, o altă companie controlată de cehii de la CEZ,preşedintele consiliului de supraveghere încasează 1.000 de euro pelună, vicepreşedintele 925 de euro iau un membru al consiliuluiprimeşte 850 de euro pe lună, tot potrivit datelor din MonitorulOficial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO