Companii

Câte persoane sunt deservite de o farmacie locală. Poziţia României în UE

Câte persoane sunt deservite de o farmacie locală....

Autor: Ioana David

08.11.2014, 12:50 344

Fiecare farmacie locală deser­veş­te în medie 2.350 de per­soane, iar cu acest nivel Ro­mâ­nia se află pe locul cinci în Europa, în faţa unor state pre­cum Germania, Fran­ţa sau Italia - ţări care nu permit existenţa lan­ţurilor de far­macii -, arată un calcul al Asociaţiei Distri­bui­to­rilor şi Retailerilor Far­ma­ceutici din România (ADRFR). În acest top România este de­vansată de Grecia, Bulgaria, Spania şi Belgia.

Piaţa farmaceutică din România este reglementată în prezent în baza criteriului demografic, care prevede să funcţioneze o farmacie la minimum 3.000 de locuitori în Bucureşti, una la minimum 3.500 de locuitori în oraşele reşedintă de judeţ, una la minimum 4.000 de locuitori în celelalte oraşe. În mediul rural nu există limitări.

Europa este împărţită din punctul de vedere al aplicabilităţii criteriului de­mo­grafic. Spre exemplu state precum Anglia, Irlanda, Olanda, Norvegia si Suedia au o piaţă farma dereglementată (ceea ce înseamnă că au eliminat criterii de­mografice, geografice sau  profe­sio­na­le la înfiinţarea unei farmacii), în timp ce state precum Austria, Dane­mar­ca, Fin­lan­da ori Spania au decis să re­glementeze în continuare acest sector.  De asemenea, nu există unifor­mitate nici în ceea ce priveşte existenţa lanţu­ri­lor de far­macii: sunt state care permit existenţa aces­tor reţele (Polonia, Marea Britanie, Bul­garia, Belgia), dar şi state unde aces­tea sunt interzise (Germania, Franţa sau Italia). 

Discuţiile cu privire la numărul de far­macii au revenit în prim-plan anul acesta în condiţiile în care la 31 decem­brie va expira acest criteriu demografic. Întregul retail farma a susţinut păstrarea criteriului pe termen nedeterminat, însă o lege care să liniştească apele în industrie se lasă în continuare aşteptată, astfel că 2014 a stat sub semnul incertitudinii.

Dacă se va elimina criteriul de­mo­grafic, numărul de farmacii va exploda, însă efectele vor fi negative, sunt de părere reprezentanţii farmaciilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO