Companii

Carpatcement trimite jumatate din angajati in somaj tehnic, dupa ce in anii trecuti lucrau si de revelion

Carpatcement trimite jumatate din angajati in somaj tehnic, dupa ce in anii trecuti lucrau si de revelion

Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding: Aceasta decizie a fost luata ca urmare a reducerii volumului de vanzari incepand din luna octombrie a acestui an. In aceste conditii, avand deja asigurate stocurile necesare pentru a satisface cererea din aceasta perioada, activitatea de productie din fabrici a fost oprita la Deva in luna noiembrie, iar la Fieni si Bicaz din decembrie.

10.12.2009, 00:00 163

Decizia germanilor de a inchide pe rand productia in lunilenoiembrie si decembrie vine in contradictie cu ceea ce s-aintamplat in ultimii ani, cand fabricile erau nevoite sa lucreze side Revelion pentru ca nu faceau fata cererii.

Compania va inregistra anul acesta o scadere de circa 20% acifrei de afaceri pe ciment, pana la circa 235 mil. euro, potrivitultimelor estimari.

"Aceasta decizie a fost luata ca urmare a reducerii volumului devanzari incepand din luna octombrie a acestui an. In acesteconditii, avand deja asigurate stocurile necesare pentru asatisface cererea din aceasta perioada, activitatea de productiedin fabrici a fost oprita la Deva in luna noiembrie, iar la Fienisi Bicaz din decembrie. Decizia a fost luata cu consultarea siacordul sindicatelor. Perioadele de somaj tehnic au fost foarteclar stabilite si comunicate angajatilor", a declarat pentru ZFMihai Rohan, presedintele si directorul general al CarpatcementHolding.

Perioadele de somaj sunt cuprinse intre 12 si 15 zilecalendaristice.

In luna noiembrie au fost trimisi deja in somaj tehnic 108angajati ai fabricii de ciment de la Deva, iar in decembrie au maifost trimisi inca 8 angajati de la activitatea de livrare de cimentde la Deva. Tot in decembrie vor sta acasa prin rotatie 190 deangajati din productie si 6 din activitatea de livrari ciment de laBicaz si 263 de salariati din productie si 7 din activitatea delivrari ciment de la Fieni.

Inca nu s-a luat o decizie pentru reluareaproductiei

Trendul de scadere a vanzarilor va continua si in primultrimestru din 2010, cand consumul va scadea la jumatate fata deaceeasi perioada din 2009 si salariatii ar putea fi trimisi din nouin somaj tehnic.

"Dupa terminarea campaniei de reparatii din fabrici, in functiede evolutia volumului de vanzari in 2010 si de data reluariiproductiei vom lua o decizie. Bineinteles ca impactul unei asemeneadecizii asupra salariatilor va depinde si de acordareafacilitatilor fiscale si in 2010", explica Rohan.

Carpatcement Holding a inregistrat in primele noua luni oscadere de 16% a vanzarilor in volum comparativ cu perioadasimilara a anului trecut. Preturile medii au crescut anul acestadupa ce compania a introdus noi tipuri de produse mai scumpe si avandut mai mult ciment la sac, care este mai scump. In schimb,businessul total - ciment, agregate, betoane - va inregistra oscadere de 30% in euro anul acesta, pana la 262 mil. euro (cifra deafaceri mai cuprinde si compania de transport Carpat Cemtrans si dereciclare Recyfuel), din cauza diminuarii investitiilor in birouri,proiecte comerciale, logistice sau hoteluri si a numarului redus deproiecte de infrastructura.

"Cele trei piete (ciment, agregate, betoane) au manifestataceleasi tendinte, dar cu amplitudini diferite. Scaderile cele maimari au fost inregistrate pe pietele de agregate si betoane. Dintrecele doua piete (agregate si betoane) cea a betoanelor este cel maimult afectata deoarece la nivelul acestei piete se cumuleazaimperfectiunile ambelor piete, agregatele avand o pondere insemnatain costul de productie al unui metru cub de beton", afirmareprezentantii Carpatcement Holding.

Carpatcement Holding a alocat anul acesta circa 60 mil. europentru dublarea capacitatilor de productie pana la 4,5 milioane detone pe an, dupa ce in anii trecuti nu faceau fata cererii, insaacum productia este mult mai mare decat cererea.

HeidelbergCement, care a intrat pe piata locala in 1998, detinetrei fabrici de ciment pe piata locala, la Bicaz, Fieni si Deva, lacare se adauga 15 statii de betoane, sapte cariere si saptebalastiere pentru productia de agregate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO