Companii

Caro Hotels: Chiar cu reduceri de pret de 40%, si tot am pierdut clienti

Caro Hotels: Chiar cu reduceri de pret de 40%, si tot am pierdut clienti

Octavian Lazar, managerul Caro Hotels: Practic am avut in aceasta perioada venituri care au egalat costurile hotelului, deci profit zero. Speram sa reusim pana la sfarsitul anului sa operam pe profit.

19.03.2009, 14:53 253
Complexul de hoteluri Caro din Bucuresti, controlat de familia Lazar, a redus pretul la cazare cu aproape 40% de la inceputul anului fata de aceeasi perioada anul trecut, in conditiile in care mai mult de jumatate din camere au fost libere in primele luni ale anului.
"A scazut cererea cu pana la 25% din partea clientilor companii, cea mai mare scadere fiind inregistrata la firmele din constructii. In plus, desi am redus preturile la locurile de cazare cu 40% in hotelul de patru stele, sunt unele companii care solicita cazare la jumatate din pretul actual", a declarat Octavian Lazar, managerul Caro Hotels.
Complexul hotelier din Capitala, cu afaceri de 4,5 mil. euro anul trecut, este impartit in trei categorii, Caro Golf de patru stele, Caro Parc de trei stele si Caro Horoscop de doua stele, unitati in care lucreaza 140 de angajati.
In urma scaderii preturilor aplicata de actionari de la inceputul acestui an, tariful pentru o camera la hotelul de patru stele din cadrul complexului este de 89 de euro, fata de 149 de euro la inceputul lui 2008.
"Au fost clienti care au cerut cazare la 40 de euro pe camera anul acesta, dar am refuzat si clientul a ales alt hotel care i-a oferit acest pret", a explicat Lazar.
Desi parerile hotelierilor sunt impartite legat de oportunitatea reducerii tarifelor, un studiu al companiei STR Global, realizat pe 13 unitati de cazare din Capitala, arata ca pretul mediu pe camera s-a redus cu 6% in ianuarie fata de aceeasi perioada din 2008, ajungand la 391 de lei, fata de 420 de lei anul trecut.
Gradul de ocupare al complexului de hoteluri Caro a fost anul trecut de 57,4%, in scadere de la 62% in 2007, iar in primele luni ale anului acesta, Caro a operat la un grad de ocupare de sub 50%, cel mai mic nivel din ultimii zece ani de activitate a hotelurilor, potrivit lui Octavian Lazar.
"Practic am avut in aceasta perioada venituri care au egalat costurile hotelului, deci profit zero. Speram sa reusim pana la sfarsitul anului sa operam pe profit", a spus managerul Caro Hotels, grup care a operat anul trecut cu o marja de profit de 30%.
Complexul hotelier are 215 camere de doua, trei si patru stele, din care 55 de camere la patru stele au fost date in folosinta in septembrie anul trecut.
"Cea mai mare cerere este pe locurile de cazare in hotelul de trei stele, este foarte greu sa ne repozitionam pe patru stele, pe care operam cu 150 de camere, desi diferenta de pret intre un loc de trei stele si unul de patru stele este de 20 de euro", a spus el.
Momentul extinderii capacitatii cu cele 55 de camere de patru stele nu a fost oportun, dat fiind faptul ca s-a redus cererea pentru cazare din partea clientilor corporatii, ce reprezinta 90% din clientii totali. Investitia in aceste camere se va amortiza in zece ani in conditiile actuale, comparativ cu perioada in care au fost lansate primele 12 camere pe piata, investitie amortizata intr-un an, potrivit lui Lazar.
Seful Caro Hotels a precizat ca se afla intr-o perioada de reorganizare a strategiei de tarife pe camera, intrucat nu se mai poate vorbi la momentul actual de o strategie coerenta a preturilor. "Exista pericolul canibalizarii ratelor (preturi pe camera) si trebuie sa avem o strategie, in conditiile in care nu vrem sa pierdem clientii", a spus el.
Anul trecut, aproape 60% din venituri au venit din cazari, restul fiind generate de segmentul de food & beverages (in care sunt incluse si evenimentele care au loc in salile de conferinta). "Avem circa 1.400 de locuri in sali de conferinta, care au fost aproape goale de la inceputul anului", a precizat el.
Managerul hotelului astepta o crestere cu 11% a cifrei de afaceri anul acesta, insa si-a revizuit estimarile dupa primele luni din 2008. "Sper ca vom fi putin peste nivelul de anul trecut. Nu planuiesc sa reduc din personal, insa am renuntat la inceputul anului la formatia de cantareti a restaurantului", a spus el.
Lazar a mai adaugat ca observa o "paralizie" in randul angajatilor. "Ar trebui sa fie creativi in aceasta perioada, nu speriati ca vor fi dati afara, pentru ca cei creativi vor reusi sa mearga mai departe", a spus el.
Anul acesta, familia Lazar va investi in dezvoltarea unui centru spa in interiorul hotelului, dar si in constructia unei cladiri de birouri. "Vrem sa facem o cladire de birouri de opt etaje, o investitie de circa 3 milioane din economii proprii, pe terenul pe care sunt si hotelurile", a spus el. Lazar a mai adaugat ca proiectul de 60 de milioane de euro ce viza construirea a doua cladiri de birouri cu 22 si respectiv 14 etaje si care urma sa fie inceput anul acesta a fost amanat pentru 2011 cel mai devreme.
Pachetul majoritar de actiuni la complexul Caro, care s-a dezvoltat incepand cu anul 1999, este detinut de familia Lazar, cu peste 60% din titluri, alaturi de un partener francez, cu circa 30%, diferenta fiind in posesia altor actionari minoritari.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO