Companii

Carmen Neagu, GE Energy: Reţeta ieşirii din criză este să ne apucăm serios de muncă

Carmen Neagu, region executive al GE Energy pentru România, Bulgaria şi Moldova: Criza a creat o criză a resurselor, finanţările fiind mai restrictive când vine vorba de proiecte foarte mari. Acestea vor continua să fie făcute de jucători foarte puternici. În rest însă, vedem la nivel industrial eforturile pentru reducerea facturilor care se traduc în investiţii în centrale în cogenerare de mici dimensiuni.

Carmen Neagu, region executive al GE Energy pentru România, Bulgaria şi Moldova: Criza a creat o criză a resurselor, finanţările fiind mai restrictive când vine vorba de proiecte foarte mari. Acestea vor continua să fie făcute de jucători foarte puternici. În rest însă, vedem la nivel industrial eforturile pentru reducerea facturilor care se traduc în investiţii în centrale în cogenerare de mici dimensiuni.

16.06.2010, 00:00 178

Criza şi toate constrângerile financiare care au fost aduse deea au făcut ca în domeniul energetic să se treacă de la proiecteuriaşe, cum este cel eolian făcut de cehii de la CEZ în Dobrogeasau centrala pe care Petrom o construieşte la Brazi, la proiecte demici dimensiuni, care încă mai pot găsi finanţare şi care acumreprezintă punctele de sprijin pentru furnizorii de echipamenteenergetice. "De la puţine şi mari, s-a ajuns la multe şi mici",spune Carmen Neagu, region executive al GE Energy pentru România,Bulgaria şi Moldova.

Ea crede că un an de excepţie pentru mediul de afaceri aşa cum afost 2008 nu este o experienţă imposibil de reeditat, dar pentruacest lucru sunt necesare mai multe lucruri. În 2008, compania acâştigat cele mai importante contracte privind livrarea deechipamente pentru sistemul energetic, General Electric fiindcompania care va instala cele 240 de turbine eoliene pentru parculde 1,1 miliarde de euro pe care cehii de la CEZ îl fac în douălocalităţi dobrogene. Mai mult, compania va aduce şi cea mai mareparte a echipamentelor pentru centrala de 500 de milioane de europe care Petrom o construieşte la Brazi.

"Revenirea la nivelul din 2008 va depinde de structurarea uneistrategii predictibile şi credibile. Modul în care se doreşterestructurarea sectorului energetic de acum prin înfiinţarea celordouă mari companii de producţie este un program, nu o strategie. Ostrategie trebuie să tină cont în primul rând de cererea deenergie, de modul în care va evolua aceasta în fiecare sector, deresurse. Abia după ce ai aceste date poţi să treci larestructurare. Mai sunt încă specialişti în România care pot faceacest tip de lucruri. Oricum, este bine să ai jucători puternici,pentru ca atomizarea unităţilor de producţie a energiei nu are cumsă aducă forţa financiară necesară investiţiilor", afirmăNeagu.

Primele care vor ieşi din criză vor fi pieţele din China, Indiaşi Brazilia, România făcând parte din categoria economiilor carevor ajunge în următorii ani doar la rate moderate de creştereeconomică.

"Reţeta ieşirii din criză este să ne apucăm serios de muncă, săştim la ce să muncim şi cum să muncim", a mai spus Neagu.

De la mare la mic

Reprezentanta GE Energy susţine că în contextul în care criza arestrâns semnificativ accesul companiilor la finanţări, tendinţaactuală în ceea ce priveşte proiectele energetice este aceea de atrece de la investiţii gigant, la unele de mici dimensiuni, maiuşor de finanţat.

"În ceea ce priveşte proiectele eoliene, vedem un trend deorientare spre proiecte de dimensiuni mici de circa 5-20 MW care-şigăsesc finanţarea în fondurile europene. Proiecte precum cel pecare îl dezvoltă CEZ (care va avea o capacitate instalată de 600MW, aproape cât un reactor al centralei de la Cernavodă - n.red.)vor fi greu de întâlnit de acum încolo. Acum vom livra echipamentepentru două proiecte de 5MW şi suntem în discuţii pentru încă douăproiecte de acest tip", a mai spus Neagu.

Nici în ceea ce priveşte proiectele de producere a energiei dinsurse convenţionale cum sunt gazele naturale nu "se mai poartă"proiectele de dimensiuni mari, aşa cum este cazul centralei pe careo face Petrom şi care va avea o capacitate de 860 MW.

"Criza a creat o criză a resurselor, finanţările fiind mairestrictive când vine vorba de proiecte foarte mari. Acestea vorcontinua să fie făcute de jucători foarte puternici. În rest însă,vedem la nivel industrial eforturile pentru reducerea facturilorcare se traduc în investiţii în centrale în cogenerare (care producenergie electrică şi termică - n.r.) de mici dimensiuni. Dacăînainte se făceau puţine proiecte, dar mari, acum vedem că se facmulte proiecte, dar de mici dimensiuni", spune Neagu.

114 turbine la Fântânele

Reprezentanta GE Energy spune că în parcul eolian de laFântânele, prima parte a investiţiei pe care CEZ o face în România,deja au fost montate 114 turbine eoliene din cele 139 pe careparcul le va avea în final. Finalizarea proiectului este estimatăpentru toamna acestui an.

Deşi sectorul eolian a devenit foarte atractiv odată cu intrareape acest domeniu, în afară de CEZ, a unor companii precum Iberdrola(Spania) sau Enel (Italia), GE Energy spune că este nevoie de maimult pentru a lua decizia de a investi pe plan local într-o unitatede producţie.

"Este un pic mai complicat când se ia o astfel de decizie. Acumnu avem ceva predictibil în ceea ce priveşte dezvoltarea acestorproiecte. Chiar şi solicitările de proiecte eoliene care suntvehiculate, mai mari decât toată capacitatea actuală a sistemului,fac rău, decredibilizează. Dacă mergi mai adânc în analiză, înmodul de funcţionare a legislaţiei, care deşi există nu poate fiaplicată, apar mai multe probleme care pun sub semnul întrebării oastfel de investiţie", a mai spus Neagu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO