Companii

Cargill: Ne uităm la achiziţii în România. Mizăm pe creşteri în fiecare an

Cargill: Ne uităm la achiziţii în România. Mizăm pe creşteri în fiecare an

Martin Schuldt, CEO al Cargill România: Recolta din acest an nu a fost doar efectul vremii bune, dar şi o consecinţă a faptului că fermierii români produc din ce în ce mai competitiv

Autor: Gabriel Razi

28.09.2011, 00:06 820

Gigantul american Cargill, cel mai mare trader de produse agricole de pe piaţa locală, intenţionează să îşi extindă operaţiunile din România şi în 2012, după ce în acest an a achiziţionat un siloz de cereale şi operaţiunile pro­ducă­torului de nutreţuri animale Provimi.

"Ne uităm la oportunităţi de creştere şi la achiziţii în România. În primul rând vrem să creştem partea de comercializare a inputurilor (fertilizatori şi îngrăşăminte - n. red.). Noi ne-am propus să creştem în fiecare an", a declarat Martin Schuldt, CEO al Cargill România, fără să ofere însă informaţii privind ritmul de creştere estimat de companie sau sumele avute la dispoziţie pentru achiziţii pe piaţa locală.

Schuldt a fost prezent ieri la Drobeta Turnu Severin la inaugurarea unui siloz al Cargill, printre puţinele evenimente publice organizate de traderii de cereale de pe piaţa locală.

Declaraţiile directorului Cargill vin în contextul în care Alfred Toepfer, al doilea jucător de pe piaţa comerţului cu cereale, a anunţat recent un plan gigant de expansiune, care include achiziţia unei flote de barje, dar şi a mai multor silozuri în sudul ţării, în apropierea Dunării. Reţeaua de silozuri a companiei Toepfer urmează astfel să ajungă la 16. Planul de extindere vizează şi construcţia unui terminal de export la Constanţa.

La rândul lor, americanii de la Cargill au fost activi din punctul de vedere al achiziţiilor. Compania a cumpărat silozul de 44.000 de tone din Drobeta Turnu Severin în urmă cu opt luni de la compania Westgrain, deţinută de fraţii Micula, proprietarii European Drinks, potrivit unor surse din piaţă.

În urmă cu o lună traderul american a preluat operaţiunile globale ale produ­că­torului de nutreţuri pentru animale Provimi, tranzacţie ce include şi businessul de pe piaţa locală al acestei companii.

"Tranzacţia nu este finalizată în totalitate. Sunt încă discuţii despre cum va fi integrat businessul Provimi în operaţiunile Cargill", a declarat Andreas Rickmers, şeful diviziei de cereale şi seminţe oleaginoase pentru Europa al Cargill.

Gigantul american mai deţine la Sibiu o fabrică de nutreţuri pentru animale pe care a achiziţionat-o în 2007 de la grupul olandez LNB International.

Lupta de anul viitor de la vârful clasamentului traderilor de cereale se anunţă încă de pe acum interesantă având în vedere că în acest an Cargill a reuşit să depăşească Toepfer la capitolul cifră de afaceri.

Cargill a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 419,7 mil. euro, în creştere cu 87% faţă de anul precedent, şi a reuşit să încheie anul peste traderul rival Alfred C. Toepfer, care a rulat anul trecut în România 380,5 milioane de euro. Toepfer şi-a majorat în 2010 businessul cu 27% faţă de 2009, când a avut afaceri pe piaţa locală de 299 milioane de euro. Aceasta a fost însă cea mai redusă creştere a afacerilor a unuia dintre primii cinci jucători de pe piaţa comerţului cu cereale.

Expansiunea afacerilor marilor traderi de cereale prezenţi pe piaţa locală are loc atât ca urmare a preţurilor record la materiile prime agricole, dar şi ca urmare a recoltelor mari din acest an.

Anul agricol curent a fost unul dintre cei mai buni ani din istorie pentru producătorii români. Recolta de grâu a crescut cu 40%, la circa 8 milioane de tone, în timp ce producţia de porumb urmează să ajungă la 10,4 milioane de tone, un plus de o treime faţă de 2010.

"Recolta din acest an nu a fost doar efectul vremii bune, dar şi o consecinţă a faptului că fermierii români produc din ce în ce mai competitiv", a explicat Schuldt.

Pe o piaţă evaluată la 1 miliard de euro, Cargill intră în competiţie cu jucători precum Nidera, Toepfer, Ameropa sau United Grain Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO