Companii

Cargill confirma preluarea producatorului de ulei Olpo Podari

29.10.2004, 00:00 377

Gigantul american Cargill, unul din liderii mondiali ai comertului cu cereale - cu afaceri anuale de 60 de miliarde de dolari - a confirmat, ieri, ca a ajuns la un acord de principiu cu Topway Industries Craiova pentru achizitionarea afacerilor cu ulei ale acestuia prin cumpararea unui pachet majoritar de actiuni al producatorului de uleiuri vegetale Olpo Podari.
Surse din industria uleiurilor sustin ca valoarea totala a tranzactiei se ridica la 30 de milioane de dolari pentru cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova plus dreptul de folosinta al marcii Bunica. AceleasI surse spun ca cei trei actionari ai Topway Industrie vor primi pentru pachetul majoritar de actiuni 2-3 milioane de dolari, restul tranzactiei fiind reprezentata de onorarea angajamentelor financiare ale Topway Industries catre banci. Cele doua partI au anuntat definitivarea tranzactiei pentru urmatoarele saptamani.
"Olpo este una din cele mai respectate companii din acest domeniu, avand un personal cu foarte buna pregatire professionala, excelente capacitati de productie si un brand cunoscut de ulei imbuteliat. In urma colaborarii cu firma Cargill, Olpo va avea de castigat datorita retelei extinse de silozuri pe care Cargill o detine in Romania, fapt care va facilita furnizarea materiei prime. De asemenea, un alt avantaj rezultat in urma acestei colaborari este experienta castigata de Cargill pe plan international in prelucrarea semintelor de floarea soarelui, rafinarea si imbutelierea uleiului", spune Rod Sanderson, director general al Cargill Romania.
Andreas Friedmann, unul dintre cei trei actionari ai companiei Topway, spune ca tranzactia va duce la extinderea cotei de piata a Olpo Podari."Suntem foarte incantati de posibilitatea de a lucra cu un partener de asemenea anvergura si experienta internationala cum este Cargill. Aceasta colaborare reprezinta o dezvoltare favorabila pentru ambele parti si ne va permite sa ne extindem sfera de produse destinate consumatorilor", sustine Friedmann.
Actiunile Olpo Podari sunt detinute in proportii egale de 32% fiecare de catre trei actionari persoane fizice - Doru Stanescu, germanul Andreas Friedman si omul de afaceri libanez Salame Badr, restul de 4% din actiuni fiind in proprietatea mai multor persoane fizice, cu participatii de pana la 0,1%.Dupa finalizarea acestei tranzactii, cei trei vanzatori vor ramane fiecare cu 15% din actiuni, pe care le vor vinde in urmatorii 4 pana la 7 ani catre americanii de la Cargill.
Prin achizitia celor doua fabrici, Cargill face cel mai important pas pe piata europeana a uleiului. Americanii mai detin facilitati de productie a uleiurilor vegetale in Ucraina dar nu de asemenea dimensiuni. Aceleasi surse spun ca gigantul american nu se va opri aici cu achizitiile, in vizorul sau intrand alte doua fabrici de ulei.
Cargill a intrat pe piata romaneasca in urma cu opt ani sI are, in prezent, peste 900 de angajati. Compania este unul dintre cei patru mari traderi de cerele din Romania, iar la inceputul acestui an Cargill a achizitionat Comcereal Alexandria pentru 26 de milioane de dolari, devenind cel mai mare depozitar autohton de cereale, cu o capacitate anuala de aproape 900.000 de tone. Americanii au depozite de cereale in principalele judete producatoare de cereale: Teleorman, Giurgiu, Ialomita si Galati.
La nivel international, Cargill este un furnizor de produse si servicii alimentare, agricole si risk management, avand peste 100.000 de angajati in 59 de tari.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO