Companii

Cand minerii dau gres in telecomunicatii

05.11.2002, 00:00 20

Fiind al saptelea mare producator de cupru din lume, actiunile KGHM Ploska Mied ar trebui sa reprezinte o preferinta a investitorilor de pe bursa poloneza sau una din actiunile cele mai active ale unei piete in formare pe bursele internationale. Principalele sale operatiuni din sectorul prelucrarii cuprului si argintului inregistreaza extractia a 27 milioane de tone de minereu pe an din minele situate in Lublin, Rudna si Polkowice-Sieroszowice. Managementul companiei a majorat de curand previziunile legate de castigurile inregistrate in anul 2002 cu 170%, compania mentinandu-si controlul asupra unui pachet de actiuni de 19,6% in cadrul Polkomtel, ce ocupa pozitia a doua pe piata locala de telefonie mobila, aflata in plina dezvoltare.
Totusi, investitorii considera ca pretul actiunilor companiei este supraevaluat, si ca atmosfera din camera de consiliu a companiei este dominata de confuzie. Cresterea volumului datoriilor companiei ca urmare a investitiilor in operatorul de telefonie Telefonia Dialog, lipsa de organizare in ceea ce priveste productia si faptul ca statul detine controlul asupra a 44,28% din companie, toate reprezinta motive pentru care investitorii nu privesc cu incredere aceasta companie.
Principala problema a KGHM, conform institutiilor de supraveghere a pietei, o reprezinta operatorul de telecomunicatii Telefonia Dialog, o divizie controlata in intregime de companie, care timp de 18 luni nu a mai incheiat nici un fel de tranzactie. In noiembrie 2000, KGHM a achizitionat, contra unei sume de 41,5 milioane de euro, si pachetul de 50% ramas din Telefonia Dialog de la Polish Power Grid (PSE) si Tel-Energo, o firma de telecomunicatii controlata de PSE. In prezent, Telefonia Dialog este a treia mare companie nationala de telefonie fixa, avand insa datorii de 278 milioane de euro. In plus, KGHM va trebui sa investeasca inca 50,6 milioane de euro in urmatoarele luni, in cazul in care nu va gasi un cumparator pentru activele considerate drept supraevaluate pe piata.
"Am dori sa iesim din actionariatul Telefonia Dialog, prin vanzarea acesteia fie catre un investitor strategic, fie pe piata," a declarat Wojciech Marciniak, director al departamentului de relatii cu investitorii din cadrul KGHM.
Presedintele adjunct al companiei a anuntata ca managementul companiei are in vedere o fuziune dintre Telefonia Dialog si Netia. In acest caz este nevoie de o restructurare a datoriilor.
Observatorii de pe piata considera ca KGHM cere un pret prea mare pentru niste active care nu mai sunt profitabile.
Rezultatele inregistrate de Telefonia Dialog nu sunt stralucitoare, in mare parte datorita numarului restrans de oportunitati de extindere pe care le au operatorii de telefonie fixa.
KGHM intentioneaza sa-si imbunatateasca profitabilitatea principalelor operatiuni din sectorul cuprului si argintului, operatiuni ce genereaza aproape 96% din veniturile companiei. Insa, compania, care asigura 3% din piata mondiala a cuprului, este tinuta pe loc de sindicate si de stat, care se opun modificarilor in politica fortei de munca. Oficialii companiei incearca sa implementeze o serie de reforme, insa compania are nevoie de o tehnologie mai avansata al carei cost este ridicat. De asemenea, analistii se tem ca si costurile de productie vor creste, compania fiind nevoita sa depuna eforturi mai mari in cautarea de resurse financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO