Companii

Când am deschis Bucureşti Mall nu aveam de unde lua chiriaşi. Acum sunt toţi retailerii europeni aici

Când am deschis Bucureşti Mall nu aveam de unde lua chiriaşi. Acum sunt toţi retailerii europeni aici
21.06.2010, 23:36 1030

Capa se va ocupa de un ultim proiect - un centru comercial detip outlet în Vitan - după care se va retrage de tot din business,lăsând restul proiectelor personale pe mâna fiului său Ali Capa,care mai ocupă poziţiile de chief investment officer în cadrulAnchor Grup şi director al magazinelor G'market.

"În 1997 am venit în România şi am cumpărat terenurile pentruBucureşti Mall şi Plaza România. Eram fondatorul companiei şi unuldintre parteneri. Am ieşit complet din afacere în urmă cu patruluni, renunţând şi la funcţia de preşedinte. Mai aveam diferiteprocente în mai multe companii. Am rămas cu o serie de terenuri şimai multe apartamente în InCity", a declarat pentru ZF omul deafaceri de origine turcă.

El spune că deţine acum în Bucureşti un teren de 3,7 hectare înzona Pipera, un lot de 3.000 mp pe strada Mihai Bravu şi terenulunui fost depozit de mobilă din zona Vitan, având o suprafaţă de17.500 mp, pe care va fi dezvoltat un proiect de tip outlet, înurma unei investiţii de 16 mil. euro.

Tranzacţie cu francezii de la Carrefour înTurcia

Capa provine dintr-o familie de oameni de afaceri de origineturcă, proprietarii unei fabrici de produse alimentare vândute în1995 către CPC, fond achiziţionat ulterior de Unilever. O altăafacere dezvoltată de omul de afaceri turc este Gima, reţeaua de 81de supermarketuri din Turcia fiind vândută în 2005 către grupulfrancez Carrefour.

"Am vrut să mă retrag. Acesta este ultimul meu proiect şi mă voiretrage anul viitor. Fiul meu va continua să se ocupe de afacerilelocale", a mai spus antreprenorul în vârstă de 62 de ani, care înultimii ani petrece cam două zile pe săptămână în Bucureşti.

De numele lui Capa se leagă şi ascensiunea pe piaţa centrelorcomerciale a lui Ali Ergun Ergen, CEO al firmei BăneasaDevelopments, administratorul zonei comerciale a proiectuluiBăneasa din nordul Bucureştiului. Ergun a devenit unul dintre ceimai experimentaţi manageri de centre comerciale de pe piaţa locală,venind să lucreze în cadrul Anchor Grup la dezvoltarea BucureştiMall.

"Ali Ergun Ergen era director tehnic la construcţia BucureştiMall şi s-a dovedit a fi un manager talentat, astfel că a promovatîn cadrul companiei", spune Tunc Capa.

Omul de afaceri apreciază că în Capitală au fost construite preamulte malluri, în ciuda faptului că piaţa de retail şi nivelulsalariilor au crescut spectaculos în ultimii zece ani.

"În anii '90 un muncitor în construcţii costa 100 de dolari.Acum costă 1.200 de euro, luând în calcul şi toate taxele. Ladeschiderea Bucureşti Mall (în 1999 - n. red.) erau foarte puţinebranduri în România, nu găseai chiriaşi. Acum sunt toate brandurileeuropene în piaţă. Creşterea din retail a dus şi la o reducere apieţei negre."

Pentru a prelua din stocurile de produse nevândute în magazineleaflate în centrele comerciale clasice, Capa investeşte 16 milioanede euro în dezvoltarea unui proiect comercial de tip outlet, situatîn calea Vitan, în apropierea hipermarketului Real dinCapitală.

De ce face un outlet?

Proiectele de acest gen sunt situate, de regulă, în afaraoraşului, dar investitorul apreciază că tocmai poziţionarea într-ozonă comercială deja existentă va reprezenta un avantaj. "CaleaVitan are potenţial să devină o arteră comercială. Aici suntpoziţionate Bucureşti Mall, Mr. Bricolaje, Carrefour şi Praktikerîn Vitantis, Real, astfel că apreciem că zona este perfectă pentruun outlet, ţinând cont şi de problemele de trafic din Bucureşti.Dacă locuitorii din zonă vor să meargă la un outlet, fac o oră şijumătate până în Militari", spune Capa.

Proiectul ar urma să cuprindă 70 de magazine într-un spaţiuînchiriabil de 12.300 de metri pătraţi. Primul centru comercial detip outlet inaugurat în Bucureşti, la ieşirea din oraş cătrePiteşti, mai are încă spaţii disponibile, la un an şi jumătate dela inaugurare. Discutăm cu 45 de potenţiali chiriaşi şi şasecompanii din Turcia pentru închirierea spaţiilor din Vitan Outlet.Cred că în următoarele luni vom semna 25 de contracte. Chiriilesunt ieftine, nu pot spune o cifră, dar este mult mai ieftin decâtun centru comercial clasic", spune Capa.

Agentul de închiriere a proiectului este firma de consultanţăimobiliară The Advisers Knight Frank, iar inaugurarea centruluicomercial este programată pentru prima parte a anului viitor."Suntem în faza de finalizare a designului. O parte din proiectconstă în renovarea vechii clădiri, astfel că vom începe înseptembrie construcţia. Apreciez că vom finaliza în şase luni. Nemişcăm repede. Plaza a fost făcut în 13 luni. În martie-aprilie2011 vom deschide proiectul", spune omul de afaceri.

Dezvoltatorii investesc în prezent în proiecte mai puţincostisitoare, după ce în ultimul an au fost inaugurate cele maimari şi mai scumpe malluri din România, investiţia cumulată înCotroceni Park, Sun Plaza şi Grand Arena depăşind 650 de milioanede euro.

Acum, cele mai mari proiecte noi a căror construire va începe înurmătoarea perioadă implică o investiţie de maximum 90 de milioanede euro, ţinând cont şi de faptul că băncile sunt extrem dereticente în a finanţa acest gen de proiecte.

"În timp ce Europa se confruntă cu probleme, nu este recomandatsă începi proiecte de mari dimensiuni de la zero. Vom încerca săobţinem şi finanţare bancară pentru proiect", a mai spus Capa, fărăa menţiona ce sumă va încerca să atragă de la bancă.

Cine este Tunc Capa

  • 62 de ani
  • a vândut în 1995 afacerea cu produse alimentare a familieicătre CPC, fond de investiţii achiziţionat ulterior deUnilever;
  • în 1997 a venit în România unde a cumpărat terenurile pentrudezvoltarea mallurilor Bucureşti Mall şi Plaza România, primele dinBucureşti;
  • în 2005 a ieşit din afacerea Gima din Turcia, cedând grupuluiCarrefour o reţea cu 81 de supermarketuri;
  • în 2010 a ieşit complet din afacerea locală Anchor Grup,devenind proprietar al unui pachet de apartamente în proiectulInCity şi al mai multor terenuri din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO