Companii

Campaniile de reduceri de 20-30% nu mai sunt posibile in acest an, spune importatorul Peugeot

Campaniile de reduceri de 20-30% nu mai sunt posibile in acest an, spune importatorul Peugeot
13.01.2010, 23:20 126

Trust Motors, importatorul marcii Peugeot, companie detinuta deomul de afaceri Gheorghe Dolofan, estimeaza ca in 2010 vainregistra vanzari de 4.000 de automobile, afacerile urmand saajunga la 65 de milioane de euro. Potrivit estimarilorreprezentantilor companiei, 2010 urmeaza sa fie al treilea anconsecutiv de scadere a afacerilor, in tendinta generala a pietei.Vanzarile de automobile noi din Romania s-au redus masiv in 2009,cu 55%, ajungand la circa 130.000 de unitati.

In cursul anului trecut afacerile importatorului s-au contractatla 67 de milioane de euro, cu 64% sub nivelul de 188,5 milioane deeuro din 2008.

"Cifra a fost sub nivelul bugetat la inceputul anului 2009, candam estimat o scadere mai moderata a vanzarilor. Obiectivul devanzari luat in calcul in acest moment este de 4.000 de unitati sio cifra de afaceri de aproximativ 65 de milioane de euro", adeclarat Gheorghe Utii, directorul executiv al Trust Motors.

El a adaugat ca in pentru anul urmator previziunile de piataindica vanzari reale de 100.000 de unitati, fara reexport, scadereaurmand sa continue in primul semestru, cu o posibila inversare detrend in a doua jumatate a anului.

Compania intentioneaza sa pastreze in 2010 o cifra de afacerisimilara cu cea din 2010 prin cresterea pe segmentul de piese autosi servicii aftersales. "Vom evolua in principal pe zona aceasta,dar si in structura vanzarilor. Anul trecut am avut campanii dedestocaj cu reduceri mari, de 20-30%, ceea ce nu se va mai intamplaacum", a spus Utii. El a adaugat ca din portofoliul de modele afost eliminat modelul 206 atat in varianta sedan (care a adusvanzari de 1.000 de unitati in 2009, cat si hatchback.

Utii nu a facut referire la profitabilitatea companiei in 2009,insa in cursul anului trecut a declarat ca importatorul ar putearaporta profit zero, dupa ce in2008 a avut un castig de 13 milioane de euro.

Vanzarile din 2009 ale Trust Motors s-au ridicat la 5.852 deunitati, din care 3.864 au fost automobile, iar diferenta vehiculecomerciale.

Impactul Rabla

Referitor la programul de inlocuire a parcului auto national,Trust Motors apreciaza ca masura de cumulare a voucherelor pentruachizitia unui automobil nou poate aduce un plus in vanzari, insamasura de a include persoanele juridice in program ar putea sa aibaun efect minor. "Teoretic parcurile detinute de regiile de stat sepot incadra in conditiile de vechime impuse de program, dar incontextul restructurarii aparatului de stat nu credem ca influentava fi semnificativa la volume, iar in general companiile dinsectorul privat nu detin flote cu vechime de peste 10 ani", a spusUtii.

Din aceste motive, la care se adauga si prelungirea exploatariiparcului auto de catre companiile private, Trust Motors estimeazaca vanzarile de flote se vor reduce in acest an la circa 20% dintotalul vanzarilor fata de procentul de 25% din 2009.

"Flotele sunt in general formate din autovehicule comerciale sine asteptam acum la un recul al vanzarilor si din cauza taxei depoluare (se plateste de la 15 decembrie 2008 si pentruautovehiculele Euro 4 - n. red.). Pentru autoturisme insa, pana lafinal de an vom inlocui toata gama cu motorizari Euro 5", a spusUtii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO