Companii

BT Asset Management administreaza conturi de lux

06.03.2006, 00:00 24

La nivelul intregii piete, activele investitorilor cu peste 30.000 de euro, administrate personalizat, au crescut in ultimele sase luni din 2005 la 9 mil. euro.

Piata conturilor individuale de investitii, un fel de fonduri mutuale personalizate pentru investitorii cei mai bogati, a atins la inceputul acestui an aproape 9 milioane de euro. Suma este tripla fata de cea de la mijlocul anului trecut.

Conform datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), la finalul lunii ianuarie valoarea conturilor individuale deschise la societatile de administrare a investitiilor se ridica la 30,8 milioane de lei noi (8,9 milioane de euro), pe piata fiind prezente patru societati care au in obiectul de activitate si administrarea fondurilor mutuale. Este vorba de BCR Asset Management, BT Asset Management, CA IB Asset Management si Certinvest.

Piata conturilor individuale de investitii ar putea creste sustinut in anii urmatori pe fondul reducerii dobanzilor bancare, care i-ar putea face pe multi dintre investitorii care dispun de lichiditati sa caute servicii de administrare care sa le permita sa obtina randamente mai mari decat cele bancare.

La finalul lunii ianuarie a acestui an 59 de investitori aveau deschise conturi individuale la cele patru societati, valoarea medie a unui cont fiind de 150.000 de euro. In iunie 2005 pe piata erau prezente trei societati care administrau conturi individuale care depaseau cu putin ca valoare 3 milioane de euro.

Conturile individuale reprezinta produse premium ale societatilor de administrare a investitiilor. Suma minima de pe piata romaneasca se situeaza la 100.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro), dar poate ajunge, in functie de administrator, la 150.000 de euro.

Prin intermediul unui cont individual, un investitor isi incredinteaza banii unui administrator si il mandateaza pe acesta sa ii creeze un portofoliu de instrumente financiare dupa anumite reguli, in functie de profilul de risc pe care respectivul investitor este dispus sa il accepte.

De exemplu, acesta ii poate spune "bancherului sau" sa nu investeasca mai multe de 50% in actiuni sau ca prefera sa ii gaseasca cele mai bune oportunitati de pe piata obligatiunilor si sa ii plaseze toti banii acolo. "Noii bancheri privati"pot investi banii clientilor in actiuni, obligatiuni, titluri de stat, depozite bancare ori in instrumente financiare derivate. In jur de doua treimi din banii plasati in conturi individuale sunt administrati de BT Asset Management, societatea de administrare a Bancii Transilvania. "Avem 14 conturi individuale sub administrare a caror valoare depaseste 20 milioane de lei (5,7 mil. euro - n. red.)", spune Radu Hanga, directorul societatii. El spune ca fata de un fond mutual principalul avantaj al unui cont individual sunt restrictiile aproape inexistente legate plasamente si structura acestora. Toate cele 14 conturi apartin unor persoane fizice.

Un fond mutual trebuie sa respecte anumite cerinte legale in privinta alcatuirii portofoliului, in timp administratorul unui cont individual poate investi practic in orice instrument, daca respecta structura portofoliului stabilita cu clientul.

Pentru administrarea banilor, clientul plateste un comision de administrare. De cele mai multe ori comisionul de administrare este calculat pe de o parte in functie de valoarea contului individual, dar si in functie de randamentul pe care "bancherul sau" il obtine. Certinvest administra, la finalul lunii ianuarie, active in valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei (un milion de euro), dar luna trecuta a reusit sa mai atraga sub administrare inca 1,5 mil. lei (430.000 de euro).

Societatea ocupa primul loc de pe piata in privinta numarului de conturi administrate. Certinvest administreaza 25 de astfel de conturi, suma minima pentru deschiderea unui cont fiind de 100.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro).

El spune ca principalul avantaj al acestui produs este personalizarea. "O banca nu iti poate oferi nivelul de personalizare pe care ti-l poate asigura un administrator de fond prin intermediul unui cont individual", spune Eugen Voicu, presedintele Certinvest.

"Fiecare client este tratat separat in functie de orizontul investitional, nivelul de risc pe care este dispus sa il accepte sau randamentul pe care il asteapta. Clientii pot opta si spre un cont de investitii standardizat, care urmareste evolutia indicelui BET sau a indicelui bursier calculat de noi, valoarea minima a contului fiind in acest caz de 50.000 de lei noi", spune Voicu. Detinatorii conturilor individuale beneficiaza la fel ca in cazul unui depozit bancar de garantia unui fond de garantare.

Este vorba de Fondul de Compensare a Investitorilor la care societatile de administrare cotizeaza periodic.

Garantia nu se refera insa la pierderile din activitatea de investitii, ci la cazul in care societatea de administrare intra in incapacitate de plata si nu mai poate returna investitorului banii aflati in cont. Conform legislatiei in vigoare, suma pe care fondul o poate acoperi se ridica anul acesta la cel mult 4.500 de euro de investitor, insa urmeaza sa creasca gradual pana in anul 2011 la 20.00 de euro pe investitor despagubit.

Piata conturilor individuale reprezinta sub o zecime din piata fondurilor mutuale, care a dsepasit in ianuarie 100 de milioane de euro. Administratorii spun ca potentialul de crestere al afacerilor lor va depinde cel mai mult tot de fondurile mutuale, care se adreseaza unei mase mult mai largi de clienti, conturile individuale adresandu-se doar celor care au bani multi, dar nu vor sa si-i administreze singuri. Alaturi de conturile individuale de investitii, pe piata mai exista doua alte produse de aministrare personalizata a banilor. Este vorba de conturile discretionare oferite de societatile de brokeraj bursier si de serviciile "private banking" ale bancilor comerciale.

Conturile discretionare deschise la societatile de brokeraj permit brokerilor sa ia decizii de investitii pe contul clientilor cu respectarea profilului de risc al investitorului. Astfel de instrumente prezinta dezavantajul ca brokerii nu prea au in ce altceva sa investeasca banii decat in actiuni, pe bursa neexistand alte instrumente cu venit fix cu exceptia obligatiunilor care au insa o lichiditate extrem de redusa.

Serviciile de private banking ale bancilor reprezinta tot servicii personalizate, care includ si administrarea investitiilor, dar care canalizeaza investitiile fie spre podusele bancii respective, fie spre serviciile de intermediere pe pietele financiare emise de acestea. Printre bancile de pe piata care ofera servicii de private banking se numara BCR, BRD, ING sau HVB.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO