Companii

Bovis Lend Lease: Imobiliarele cresc mai rapid decat in Polonia

13.02.2008, 13:48 53

Dezvoltarea sectorului imobiliar a atras gigantii specializati in servicii de project management, precum grupul Lend Lease, listat la bursa din Australia si cu afaceri anuale de 8 mld. euro, care se asteapta ca piata romaneasca sa creasca puternic in urmatorii cinci ani.
Compania Bovis Lend Lease, subsidiara britanica a grupului Lend Lease, vrea sa deschida la Bucuresti un birou regional pentru Ucraina, Ungaria si Romania si sa extinda numarul de proiecte de pe piata locala.
"Ceea ce s-a dezvoltat in Polonia in 10-15 ani se va construi in Romania in cinci ani, pentru ca ritmul de investitii este mult mai alert pe piata locala. De altfel, Romania se afla in competitie cu Bulgaria, Albania sau Serbia, piete mult mai mici, in timp ce in Ucraina birocratia se afla la un nivel ridicat si este instabilitate politica", a declarat Grant Robertson, directorul general al Bovis Lend Lease Romania. De altfel, Romania este in prezent mai atractiva decat Polonia sau Cehia, datorita deficitului de centre comerciale, spatii de birouri si locuinte, potrivit lui Robertson.
Bovis Lend Lease este specializata in construction management, un serviciu mai putin intalnit pe piata romaneasca, prin care proiectul este impartit in pachete de lucrari de constructii, care sunt administrate de project manageri. Practic, compania negociaza cu dezvoltatorul un pret fix pentru acest serviciu, estimat la circa 5% din valoarea investitiei in proiect, iar ulterior organizeaza licitatii pentru pachete de lucrari, face o selectie si ofera o recomandare clientului, pentru a obtine un pret competitiv.
"Serviciul de construction management reduce cu 10% costurile totale de dezvoltare ale unui proiect, iar timpul de executie al proiectului se reduce pentru ca dezvoltarea se deruleaza pe pachete de lucrari. Mai exact, in cazul acestui serviciu pot fi incepute lucrarile la fundatie inainte ca designul proiectului sa fie finalizat", explica Robertson. Principalii competitori sunt contractorii generali, reprezentati de companiile de constructii care castiga contractele de executie.
Compania a derulat la inceputul anilor 2000 cateva contracte de construction management cu clienti britanici printre care GlaxoSmithKline sau BPB, pentru o fabrica de medicamente la Brasov, respectiv o fabrica de gips-carton la Turda, insa a decis sa extinda afacerea de pe piata locala abia la sfarsitul anului 2006. "Am inceput cu patru angajati in septembrie 2006 si am ajuns in prezent la 40, iar pentru anul acesta ne-am propus sa dublam numarul de angajati", spune Robertson.
Printre cei mai importanti clienti ai companiei se numara dezvoltatorul imobiliar South Pacific Group, compania Cascade Group, precum si compania britanica Willbrook Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO