Companii

Bogdan Puşcaş, ANAP: Până în 2018 toate achiziţiile publice se vor face online

Bogdan Puşcaş

Bogdan Puşcaş

Autor: Cristina Bellu

13.09.2016, 13:38 565

Achiziţiile centralizate în sistemul public ar putea reprezenta o soluţie doar dacă sunt văzute într-o secvenţialitate logică şi se realizează pe criterii de achiziţii, a spus Bogdan Puşcaş, preşedintele Agenţiei naţionale pentru achiziţii publice (ANAP), în cadrul ZF Pharma Summit ’16.

“Achiziţiile centralizate în sistemul public de sănătate pot fi o soluţie dacă sunt văzute într-o secvenţialitate logică şi pe criteria de achiziţii. Logica trebuie să fie dictată de piaţă. Anumite achiziţii pot fi nefezabile în sistemul centralizat. ”

 

Ce a mai spus Bogdan Puşcaş în cadrul ZF Pharma Summit ’16 :

Astăzi, în domeniul medical există în discuţie o a treia normă de aplicare a normelor de reglementare a concesiunilor

Sistemul medical este poza la nivelul lui 2016 a ceea ce se înţelege competiţia în România

În cazul managerilor de spitale am vrea să vedem cum banii publici sunt cheltuiţi ca şi cum ar fi banii personali, adică cu mai mare atenţie.

Dorim să deplasăm accentul de pe achiziţia publică pe execuţia contractului. În noua perspectivă legislativă vom lupta în două direcţii: standardizare şi informatizare.

Astăzi, ceea ce există în sistemul de achiziţii publice nu este un sistem prietenos, dar până în 2018 toate achiziţiile publice se vor face în mediul online.

Mai sunt câteva luni până când vom definitiva cadrul legislativ terţiar.

Cel mai important judecător în achiziţii este Curtea de conturi. Cu titlu de noutate, prin noua legislaţie, agenţia va urmări şi ce se va întâmpla după semnarea contractului.

Dacă nu vom fi convinşi că ceea ce faceţi nu este în conformitate cu legea, s-ar putea să începem să cerem facturi şi alte acte.

Mentalitatea prin care directorul de achiziţii era considerat unul dintre “sfinţii” activităţii de achiziţii va dispare uşor, uşor.

Urmărim transparentizarea tuturor acţiunilor de achiziţii publice.

Pe sectorul medical, ca urmare a tuturor elementelor publice am făcut sute de controale şi am constatat o mare apetenţă pentru negocierea fără anunţ de participare şi cum foarte multe autorităţi contractante divizau contractele astfel încât să nu ajungă la pragurile de licitaţii.

În cinci ani am făcut 360 de controale şi am dat amenzi de 6 mil. lei pe care i-am şi încasat.

Din 6 miliarde de lei cheltuiţi pe an jumătate sunt achiziţii directe şi jumătate reprezintă procedure.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO