Companii

Biofarm a devenit cea mai profitabilă companie farma de pe bursă

Autor: Adrian Cojocar

20.02.2012, 00:05 1146

Producătorul de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), controlat de SIF-uri, a reuşit să înregistreze profit şi în ultimele trei luni ale anului trecut, de 756.000 de lei, după ce afacerile companiei şi-au majorat ritmul de creştere la 16,4% în aceeaşi perioadă.

Spre comparaţie, ceilalţi doi producători de medicamente listaţi pe bursă, Antibiotice Iaşi şi Zentiva Bucureşti, au finalizat ultimele trei luni din 2011 cu pierderi de 4,8 mil. lei şi respectiv peste 10 mil. lei.

Biofarm şi-a menţinut profitul net anul trecut la nivelul de 14,5 mil. lei (3,4 mil. euro) în ciuda majorării afacerilor cu 13,5%, care au ajuns la 93,4 mil. lei (22,1 mil. euro).

Cu toate acestea, producătorul de medicamente a detronat anul trecut Zentiva din poziţia de cea mai profitabilă companie farma de pe bursă, cu o marjă netă de profit de 15,5%, ceva mai mică faţă de nivelul de 17,5% din 2010.

Reducerea marjelor de profitabilitate a fost deter­mi­nată în principal de avan­sul costurilor de distri­buţie, care s-au majo­rat cu aproape 28%, pre­cum şi al altor cheltuieli din exploatare, care au urcat cu 24%, la 28,3 mil. lei, mult peste ritmul de creş­tere al vânză­rilor companiei.

Profitul din activitatea operaţională a companiei s-a redus uşor anul trecut cu 4,9%, la 16,1 mil. lei (3,8 mil. euro) ca urmare a presiunii pe costuri în timp ce activitatea financiară a adus Biofarm un câştig ceva mai mare, de 1,1 mil. lei, care s-a datorat cel mai probabil evoluţiei favorabile a cursului de schimb. Practicarea unor preţuri scăzute este una dintre strategiile adoptate de Biofarm pentru a atrage consumatorii şi a acumula cotă de piaţă. De altfel, compania se află în primii 10 jucători de pe piaţa de medicamente din România după numărul de unităţi vândute. Totodată, creşterea exporturilor este una dintre priorităţile Biofarm pe termen mediu şi lung.

Tot în vederea creşterii vânzărilor Biofarm a alocat anul trecut sume importante pentru publicitate şi marketing, care au reprezentat un sfert din totalul costurilor companiei în aceeaşi perioadă.

SIF Oltenia deţine 25,3% din acţiunile Biofarm, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au participaţii de câte 16,7% şi respectiv 12,2% din companie.

SIF Banat-Crişana a continuat în ultimele luni să achiziţioneze pachete de acţiuni Biofarm din piaţă.

Acţiunile producătorului de medicamente au înregistrat ieri, după publicarea rezultatelor, un avans de 2%, până la cotaţia de 0,204 lei/titlu. La acest nivel, capitalizarea Biofarm se ridică la 51,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO