Companii

Berceanu a finalizat strategia de vânzare a CFR Marfă. Compania are 42.000 de vagoane şi peste 900 locomotive

Berceanu a finalizat strategia de vânzare a CFR Marfă. Compania are 42.000 de vagoane şi peste 900 locomotive
05.08.2010, 11:46 61

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii , afinalizat strategia de privatizare a Societăţii Naţionale deTransport Feroviar de Marfă C.F.R. Marfă, care va avea ca principalscop "maximizarea preţului ce poate fi obţinut din vânzareapachetului de acţiuni deţinut de stat la această societate".

Berceanu a anunţat încă de anul trecut intenţia de a privatiza CFRMarfă, iar licitaţia va fi organizată anul viitor, mai ales încontextul în care Guvernul s-a angajat în luna mai faţă de FondulMonetar Intenaţional şi Comisia Europeană să vândă pachetulmajoritar al companiei feroviare.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va vindeintegral compania prin metoda licitaţiei cu strigare. Garanţia departicipare la licitaţie va reprezenta 20 % din valoarea nominală apachetului de acţiuni scos la vânzare. Taxa de participare lalicitaţie pentru fiecare investitor/grup de investitori care depunedocumente de participare este de 5 % din valoarea nominală apachetului de acţiuni scos la vânzare.

În vederea aplicării strategiei de privatizare, la nivelulministerului Transporturilor se va constitui o comisie deprivatizare, compusă din 5 reprezentanţi ai MTI, unul alMinistreului Apărării Naţionale şi unul din partea MinisteruluiFinanţelor Publice.

CFR Marfă deţine un parc de material rulant de peste 42.000 devagoane şi peste 900 locomotive. Societatea ocupa o cotă de piaţăde 49,2 % comparativ cu operatorii feroviari privaţi din România,apreciată în tone/km marfă transportată şi respectiv, 58 %apreciată în tone /km marfă încărcată, potrivit datelor furnizatede MTI. Cu un parc specializat de vagoane pentru transport cărbune- de cca 10.000 model Eacs si 4.900 model Fals - CFR Marfă estesingura companie care dispune de suficient material rulant pentru aprelua la transport producţia naţională de cărbune. În primultrimestru al anului 2010, CFR Marfă a transportat 53 % dincărbunele de pe calea ferată, restul fiind transport pe auto (2,42%), fluvial (9,13 %), maritim (23,66 %) şi operatori particulariferoviari (11,79 %).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO