Companii

Becali va putea prelua in mod direct Arcom

Becali va putea prelua in mod direct Arcom
10.08.2007, 20:05 29

Omul de afaceri George Becali, patronul echipei Steaua, va putea controla in mod direct intre 50 si 60% din actiunile Arcom in luna septembrie, cand actionarii companiei au convocat o Adunare Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), pentru a modifica actul constitutiv al societatii, potrivit reprezentantilor companiei.
Astfel, una din propunerile pentru AGEA este de a renunta la dreptul de preemtiune al actualilor actionari, pentru ca actiunile sa poata fi vandute liber. Daca aceasta propunere va fi votata de actionari, Becali va controla in mod direct compania.
"Decizia de a putea vinde in mod liber actiunile incepand cu 7 septembrie va da posibilitatea actualilor actionari sa inregistreze oficial in Registrul Actionarilor participatiile pe care le detin indirect in prezent", a declarat Doina Enita, vicepresedintele Consiliului de Administratie al Arcom.
Becali si-a dublat in ultima luna participatia directa, pana la 5.000 de actiuni, circa 1,4% din total si face parte dintre actionarii care vor participa la AGEA, care va avea loc pe 7 septembrie.
Becali declara la sfarsitul lunii iulie pentru ZF ca detine indirect circa 56% din compania de constructii Arcom Bucuresti prin actionari care cumpara in numele lui, pentru care ofera un pret de 105 euro pe actiune.
In prezent, cel mai mare actionar direct al Arcom este SIF Muntenia care detine circa 20%, in timp ce compania de constructii Somaco detine indirect circa 10%, potrivit ultimelor informatii obtinute.
Cea mai scumpa actiune vanduta pana in prezent se ridica la 160 de euro (525 de lei), tranzactie derulata de SIF Transilvania, care a cumparat aproximativ 1.000 de actiuni. Spre comparatie, valoarea nominala a unei actiuni este de circa 7,2 lei (2,1 euro).
Arcom a format in ultimii ani mai multe joint-venture cu francezii de la Lafarge (productie de gips-carton), Gealan (pentru tamplarie din PVC), germanii de la Wittmann (productie de agregate) sau Omnico (pentru a intra pe piata de pavele si borduri).
Compania estimeaza pentru acest an o crestere de 5-10% a cifrei de afaceri, pana la circa 47 mil. euro, pe fondul strategiei companiei de a consolida businessul. Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii.
Arcom era inainte de 1989 principala companie romaneasca de constructii care derula contracte externe, dar ulterior s-a confruntat cu o scadere puternica a comenzilor din strainatate si pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.
De altfel, compania s-a reorientat catre piata locala unde a construit primele blocuri private, pe Calea Plevnei din Capitala, iar in prezent construieste proiectul rezidential Carol Park Residence.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO