Companii

Bătălie aprigă la vârful retailerilor de medicamente. Cine are cea mai puternică reţea de farmacii?

Bătălie aprigă la vârful retailerilor de medicamente. Cine are cea mai puternică reţea de farmacii?

Autor: Ioana David

11.10.2010, 23:52 152

Astfel cele mai mari zece lanţuri de retail operează puţin peste1.200 de unităţi dintr-un total de 7.500, nivel comparabil cu celde la începutul anului. O schimbare importantă în topul jucătoriloreste faptul că reţeaua Catena a ajuns la 230 de farmacii laînceputul lunii octombrie, nivel similar cu cel raportat deSensiblu, liderul pieţei, date comunicate însă la jumătateaanului.

Întrebaţi de ZF la câte farmacii au ajuns în prezent,reprezentanţii Sensiblu au spus că "sunt 230 de farmacii la 30iunie 2010. Următoarea raportare o facem pentru rezultateleanuale". În Monitorul Oficial a apărut însă în octombrie oinformaţie legată de deschiderea unei farmacii Sensiblu în zonaLacul Tei din Capitală, astfel că numărul de farmacii din reţea arputea fi mai mare de 230 de unităţi în prezent. Nu sunt însădisponibile informaţii legate de numărul de farmacii relocate.

De cealaltă parte, reţeaua Catena, controlată de Anca Vlad, adeschis 20 de farmacii, iar până în primăvara lui 2011 planulcompaniei este să ajungă la 250 de unităţi. Cu ocazia anunţăriirezultatelor financiare semestriale, reprezentanţii Sensiblu auspus că în 2010 există planuri pentru extinderea cu 10-20 deunităţi, astfel că se aşteaptă şi pentru perioada următoare obătălie acerbă pentru primul loc în topul reţelelor defarmacii.

Catena a fost de altfel reţeaua care a deschis cele mai multefarmacii în 2010, într-o perioadă în principalii competitorii aufost extrem de prudenţi în derularea oricărui proiect şi au căutatsă-şi eficientizeze activitatea.

Dacă pe de o parte bătălia legată de numărul de unităţi întreCatena şi Sensiblu este extrem de aprinsă, la nivelul anului 2009diferenţa dintre venituri este semnificativ în favoarea Sensiblu.Acest lucru se explică prin faptul că reţeaua Catena are 30 deunităţi în zonele rurale, care generează venituri mici.

Profitabilitate sau extindere?

Anterior anului 2008 majoritatea reţelelor au îngheţatextinderea, proces care ar putea însă să fie reluat abia anulviitor.

"Nu cred că reţelele vor închide unităţi. Probabil că vor facemutări, însă este greu să găseşti un spaţiu stradal bun. Probabilcă fiecare va avea o strategie diferită. Orice extindere înseamnăasumarea unor pierderi pe o anumită perioadă de timp, dar mai suntcompanii care vor să câştige cotă de piaţă", a spus Dorin Catană,director general al farmaciilor Centrofarm.

Zonele bune în care reţelele ar putea să-şi mute unele unităţisunt deja ocupate, existând zone spre exemplu în Bucureşti în caresunt deja prezente mai multe reţele. Aşa se întâmplă în PiaţaUnirii, Piaţa Romană, Piaţa Dorobanţi, dar şi altele.

Majoritatea companiilor ar putea să fie în expectativă, urmândca din 2011 să aibă în vedere câştigarea cotei de piaţă. De anulviitor vor intra în vigoare noi reglementări în domeniulfarmaciilor, astfel că extinderea se va face fără impedimentul unuicriteriu demografic aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, înBucureşti, poate exista o farmacie la 3.000 de locuitori, iar înoraşele reşedintă de judeţ o farmacie la 3.500 de locuitori, ceeace presupunea că pentru a se extinde, reţelele erau nevoite săcumpere licenţe acordate în baza acestui criteriu demografic.Excepţie făceau farmaciile din malluri.

S-au dus creşterile din 2009

Şeful Centrofarm este de părere că reţelele de farmacii vorrămâne pe plus, însă creşterea va fi mai redusă comparativ cu2009.

Anul trecut cele mai mari zece reţele au rulat peste 800 demilioane de euro, cu 20% mai mult comparativ cu 2008, potrivitcalculelor ZF.

Reţelele vor fi avantajate însă şi de faptul că farmaciile mici,independente, au refuzat să elibereze o serie de reţete pe fondulincertitudinilor legate de încasarea banilor de la autorităţi.

Lanţurile, având în spate grupuri puternice, au putut să-şiasume un risc de neplată, iar o parte din creşterea acestui an arputea veni şi de aici.

Potrivit datelor Institutului de Statistică, la nivelul întregiiţări au existat anul trecut 7.586 de farmacii şi drogherii, cu 371mai multe comparativ cu 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO