Bătălie aprigă la vârful retailerilor de medicamente. Cine are cea mai puternică reţea de farmacii?

Autor: Ioana David 11.10.2010

În primele nouă luni ale acestui an cele mai mari zece reţele de farmacii, care controlează 15% din piaţă raportat la numărul de unităţi, s-au concentrat în principal pe mutarea farmaciilor în zonele cu trafic mai mare şi în mai mică măsură pe deschiderea sau închiderea de unităţi.



Astfel cele mai mari zece lanţuri de retail operează puţin peste 1.200 de unităţi dintr-un total de 7.500, nivel comparabil cu cel de la începutul anului. O schimbare importantă în topul jucătorilor este faptul că reţeaua Catena a ajuns la 230 de farmacii la începutul lunii octombrie, nivel similar cu cel raportat de Sensiblu, liderul pieţei, date comunicate însă la jumătatea anului.

Întrebaţi de ZF la câte farmacii au ajuns în prezent, reprezentanţii Sensiblu au spus că "sunt 230 de farmacii la 30 iunie 2010. Următoarea raportare o facem pentru rezultatele anuale". În Monitorul Oficial a apărut însă în octombrie o informaţie legată de deschiderea unei farmacii Sensiblu în zona Lacul Tei din Capitală, astfel că numărul de farmacii din reţea ar putea fi mai mare de 230 de unităţi în prezent. Nu sunt însă disponibile informaţii legate de numărul de farmacii relocate.

De cealaltă parte, reţeaua Catena, controlată de Anca Vlad, a deschis 20 de farmacii, iar până în primăvara lui 2011 planul companiei este să ajungă la 250 de unităţi. Cu ocazia anunţării rezultatelor financiare semestriale, reprezentanţii Sensiblu au spus că în 2010 există planuri pentru extinderea cu 10-20 de unităţi, astfel că se aşteaptă şi pentru perioada următoare o bătălie acerbă pentru primul loc în topul reţelelor de farmacii.

Catena a fost de altfel reţeaua care a deschis cele mai multe farmacii în 2010, într-o perioadă în principalii competitorii au fost extrem de prudenţi în derularea oricărui proiect şi au căutat să-şi eficientizeze activitatea.

Dacă pe de o parte bătălia legată de numărul de unităţi între Catena şi Sensiblu este extrem de aprinsă, la nivelul anului 2009 diferenţa dintre venituri este semnificativ în favoarea Sensiblu. Acest lucru se explică prin faptul că reţeaua Catena are 30 de unităţi în zonele rurale, care generează venituri mici.

Profitabilitate sau extindere?

Anterior anului 2008 majoritatea reţelelor au îngheţat extinderea, proces care ar putea însă să fie reluat abia anul viitor.

"Nu cred că reţelele vor închide unităţi. Probabil că vor face mutări, însă este greu să găseşti un spaţiu stradal bun. Probabil că fiecare va avea o strategie diferită. Orice extindere înseamnă asumarea unor pierderi pe o anumită perioadă de timp, dar mai sunt companii care vor să câştige cotă de piaţă", a spus Dorin Catană, director general al farmaciilor Centrofarm.

Zonele bune în care reţelele ar putea să-şi mute unele unităţi sunt deja ocupate, existând zone spre exemplu în Bucureşti în care sunt deja prezente mai multe reţele. Aşa se întâmplă în Piaţa Unirii, Piaţa Romană, Piaţa Dorobanţi, dar şi altele.

Majoritatea companiilor ar putea să fie în expectativă, urmând ca din 2011 să aibă în vedere câştigarea cotei de piaţă. De anul viitor vor intra în vigoare noi reglementări în domeniul farmaciilor, astfel că extinderea se va face fără impedimentul unui criteriu demografic aşa cum se întâmplă în prezent. Astfel, în Bucureşti, poate exista o farmacie la 3.000 de locuitori, iar în oraşele reşedintă de judeţ o farmacie la 3.500 de locuitori, ceea ce presupunea că pentru a se extinde, reţelele erau nevoite să cumpere licenţe acordate în baza acestui criteriu demografic. Excepţie făceau farmaciile din malluri.

S-au dus creşterile din 2009

Şeful Centrofarm este de părere că reţelele de farmacii vor rămâne pe plus, însă creşterea va fi mai redusă comparativ cu 2009.

Anul trecut cele mai mari zece reţele au rulat peste 800 de milioane de euro, cu 20% mai mult comparativ cu 2008, potrivit calculelor ZF.

Reţelele vor fi avantajate însă şi de faptul că farmaciile mici, independente, au refuzat să elibereze o serie de reţete pe fondul incertitudinilor legate de încasarea banilor de la autorităţi.

Lanţurile, având în spate grupuri puternice, au putut să-şi asume un risc de neplată, iar o parte din creşterea acestui an ar putea veni şi de aici.

Potrivit datelor Institutului de Statistică, la nivelul întregii ţări au existat anul trecut 7.586 de farmacii şi drogherii, cu 371 mai multe comparativ cu 2008.