Companii

Banii pentru spitale şi cardul de sănătate - priorităţile viitorului ministru al sănătăţii

Banii pentru spitale şi cardul de sănătate - priorităţile viitorului ministru al sănătăţii

Autor: Ioana David

08.08.2011, 00:01 456

Găsirea unei finanţări pentru gaura de 4 mld.lei (aproape 1 mld. euro) din bugetul Sănătăţii, finalizareainformatizării (cu o primă etapă introducerea cardului de asigurăride sănătate), creşterea calităţii actului medical, introducereacoplăţii, retenţia medicilor în ţară sunt câteva dintre problemelela care noul ministru al sănătăţii va trebui să găsească rezolvare.

Odată cu demisia de săptămâna trecută a luiCseke Attila, care pentru timp de un an şi jumătate a avut pe mânăfrâiele Ministerului Sănătăţii, a rămas în aer şi găsirea uneisoluţii pentru fondurile insuficiente din sistem. Problema banilora fost cea care l-a determinat pe Cseke să renunţe la fotoliul deministru, după ce la rectificarea bugetară a primit doar 80 mil.euro, deşi solicitase 1 mld. euro.


Un posibil înlocuitor: DerzsiAkos

În week-end, la conducerea ministerului afost vehiculat numele deputatului Derzsi Akos ca un posibilsuccesor al lui Cseke Attila, dar care spune, citat de Mediafax, cănu a primit încă o propunere oficială, iar dacă se va întâmplaacest lucru, va fi tentat să refuze.

"Dacă voi fi propus în mod oficial, mult maiprobabil este să refuz decât să accept nominalizarea. Motivul meuconstă în condiţiile precare, adică finanţarea sănătăţii, care estemult sub necesar", a declarat Derzsi Akos pentru Mediafax.

Inginerul Derzsi Akos, 49 de ani, a fost înintervalul 2007-2008, secretar de stat în cadrul MinisteruluiMuncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, iar în trecut a fostinspector în cadrul ITM Bihor.

Separat de găsirea banilor pentru finanţareasistemului anul acesta, noul ministru al sănătăţii va trebui săcontinue şi alte proiecte începute deja, aşa cum este introducereacardului de sănătate.

Cardul reprezintă actul de identitate alpacientului în relaţia cu medicul, care atestă calitatea deasigurat şi fără de care medicii vor solicita plata serviciilorprestate.

Cel mai probabil, termenul avansat pentruînceperea distribuţiei acestor documente, luna septembrie a acestuian, nu va fi respectat. Recent, licitaţia privind soluţia IT deintroducere a cardului electronic de asigurări de sănătate a fostanulată, după ce Ericsson România a contestat procedura deatribuire a contractului, estimat la 110,1 milioane lei, cu TVAinclusă.

Găsirea unei soluţii la numărul mare almedicilor care pleacă în străinătate, precum şi introducereacoplăţii şi creşterea calităţii actului medical va trebui să fie peagenda noului ministru.

Cseke Attila este ministrul care a început oreformă dură a sistemului sanitar prin închiderea a zeci de spitaleşi transformarea lor în azile de bătrâni. Totodată, în mandatulsău, Cseke a finalizat descentralizarea spitalelor, adică trecereaacestora în administrarea primăriilor.



Piaţa FARMA rezultate slabeîn primul semestru



Piaţa de medicamente a crescut cu 3,6% (2,9%în euro) în primele şase luni ale acestui an, până la 5,06 mil. lei(1,2 mld. euro), susţinută de evoluţia din perioada aprilie -iunie, potrivit datelor companiei de analiză şi cercetare de piaţăCegedim. Rezultatele sunt mult sub evoluţia anilor anteriori, cândpiaţa de medicamente avea creşteri între 10 şi 20%.

"Din cauza menţinerii constrângerilorfinanciare din sistemul de sănătate, piaţa farmaceutică şi-a redussemnificativ creşterea în valoare în primul semestru din 2011, la3,6% faţă de semestrul I din 2010, cu riscul reduceriiaccesibilităţii tratamentelor, scăderea în volum fiind de 5,4%", searată în raportul Cegedim. Compania menţine prognoza de creştere de4,8% anul acesta, dar spune că nu este exclus să o modifice dacăvor exista noi rescricţii administrative.

În topul primelor zece companii, ierarhia semenţine, liderul fiind Sanofi-Aventis, urmată la mică diferenţă deHoffman la Roche, apoi de Novartis, Pfizer, GlaxoSmithKline,Servier şi alţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO