Companii

Bancpost şi Banca Românească au finanţat cu 15 mil. euro trei firme aflate în insolvenţă ale grupului Avrig 35

Autor: Cristi Moga

27.10.2010, 23:54 162

Compania de dezvoltare imobiliară Avrig 35, care a dezvoltatproiecte precum birourile Charles de Gaulle Plaza sau centrulcomercial Iris Titan, a intrat în "hora insolvenţelor" cu treifirme din grup (Office Development, Focşani Investment şiPiatra-Neamţ Development), care au luat împrumuturi de 15 milioanede euro de la Bancpost, Banca Românească şi National Bank of Greeceîn perioada 2006-2007.

Intrarea în insolvenţă nu a fost însă solicitată de către bănci,ci de către firma Bonotel Ltd, un consultant al firmei faţă de careAvrig 35 are datorii de ordinul sutelor de mii de euro.

"Am ales intrarea în insolvenţă pentru aceste firme ca urmare aneînţelegilor cu un consultant. Compania are datorii faţă de acestade ordinul sutelor de mii de euro, care nu au mai fost achitatedeoarece nici consultantul nu şi-a respectat angajamentul de ainvesti alături de noi în anumite proiecte. Sperăm ca înurmătoarele săptămâni să ajungem la o înţelegere cu acesta şi în3-6 luni să scoatem firmele din insolvenţă", a explicat pentru ZFHaydn Wright, noul CEO al Avrig 35, firmă care deţine peste 50 deproprietăţi în România prin intermediul a 35 de firme diferite şi adezvoltat în ultimii cinci ani proiecte de peste 300 mil. euro.

Avrig 35 este un grup fondat în 1999 de către Alexander Herganşi un grup de investitori americani, care a mai realizat proiecteprecum Iris Titan, Iris Piteşti. Continuare în pagina 3

Avrig 35 intenţiona să dezvolte două proiecte comerciale înSuceava şi Focşani pe terenurile controlate de firmele OfficeDevelopment şi Focşani Investment, în timp ce terenul de aproape 30de hectare din Piatra Neamţ era destinat construcţiei unui proiectde locuinţe.

Aceste firme au intrat în insolvenţă, având în derulareîmprumuturi de circa 15 milioane de euro către Bancpost, BancaRomânească şi National Bank of Greece, dar Avrig 35 intenţioneazăsă înceapă un alt proiect în Piatra Neamţ, un parc comercial pe unteren de 16 hectare.

"Băncile au înţeles situaţia (cu privire la intrarea îninsolvenţă a celor trei firme - n.red.). Trebuie în schimb săscăpăm de relaţiile toxice ale firmei din trecut", a mai spus HaydnWright, cel care a devenit CEO al grupului Avrig 35 la începutullunii iulie, înlocuindu-l pe Alexander Hergan, fondatorul şi unuldintre acţionarii companiei. Reprezentanţii Bancpost şi BancaRomânească nu au oferit informaţii suplimentare până la închidereaediţiei privind sumele rămase de rambursat de către firmelecontrolate de Avrig 35.

Dezvoltatorii imobiliari au trecut în ultimii doi ani printr-osituaţie extrem de dificilă cauzată de lipsa de lichidităţi dinpiaţă, numeroase firme apelând la deschiderea procedurii deinsolvenţă pentru rezolvarea litigiilor comerciale.

"Valoarea de piaţă a activelor este mai mare decât datoriileînregistrate. În decurs de şapte - paisprezece zile sperăm săajungem la o înţelegere cu creditorul astfel încât să putem cereînchiderea procedurii. Nu este o situaţie pe care ne-o dorim", amai declarat directorul Avrig 35.

El spune că în piaţa comercială retailerii au început din nou săse extindă şi solicită noi spaţii pentru magazine, astfel că în2011 ar trebui demarate mai multe proiecte de acest gen.

"Pentru anul viitor ne propunem să începem cinci proiectecomerciale. La primul dintre acestea, cel de pe bulevarul Palladydin Bucureşti, vom începe construcţia în primul trimestru al anuluiviitor, o investiţie de 45 de milioane de euro pentru construcţiamagazinelor Auchan şi Decathlon, precum şi a unei galeriicomerciale mai mici", a conchis Haydn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO