Bancpost şi Banca Românească au finanţat cu 15 mil. euro trei firme aflate în insolvenţă ale grupului Avrig 35

Autor: Cristi Moga 27.10.2010

Compania de dezvoltare imobiliară Avrig 35, care a dezvoltat proiecte precum birourile Charles de Gaulle Plaza sau centrul comercial Iris Titan, a intrat în "hora insolvenţelor" cu trei firme din grup (Office Development, Focşani Investment şi Piatra-Neamţ Development), care au luat împrumuturi de 15 milioane de euro de la Bancpost, Banca Românească şi National Bank of Greece în perioada 2006-2007.

Intrarea în insolvenţă nu a fost însă solicitată de către bănci, ci de către firma Bonotel Ltd, un consultant al firmei faţă de care Avrig 35 are datorii de ordinul sutelor de mii de euro.

"Am ales intrarea în insolvenţă pentru aceste firme ca urmare a neînţelegilor cu un consultant. Compania are datorii faţă de acesta de ordinul sutelor de mii de euro, care nu au mai fost achitate deoarece nici consultantul nu şi-a respectat angajamentul de a investi alături de noi în anumite proiecte. Sperăm ca în următoarele săptămâni să ajungem la o înţelegere cu acesta şi în 3-6 luni să scoatem firmele din insolvenţă", a explicat pentru ZF Haydn Wright, noul CEO al Avrig 35, firmă care deţine peste 50 de proprietăţi în România prin intermediul a 35 de firme diferite şi a dezvoltat în ultimii cinci ani proiecte de peste 300 mil. euro.

Avrig 35 este un grup fondat în 1999 de către Alexander Hergan şi un grup de investitori americani, care a mai realizat proiecte precum Iris Titan, Iris Piteşti. Continuare în pagina 3

Avrig 35 intenţiona să dezvolte două proiecte comerciale în Suceava şi Focşani pe terenurile controlate de firmele Office Development şi Focşani Investment, în timp ce terenul de aproape 30 de hectare din Piatra Neamţ era destinat construcţiei unui proiect de locuinţe.

Aceste firme au intrat în insolvenţă, având în derulare împrumuturi de circa 15 milioane de euro către Bancpost, Banca Românească şi National Bank of Greece, dar Avrig 35 intenţionează să înceapă un alt proiect în Piatra Neamţ, un parc comercial pe un teren de 16 hectare.

"Băncile au înţeles situaţia (cu privire la intrarea în insolvenţă a celor trei firme - n.red.). Trebuie în schimb să scăpăm de relaţiile toxice ale firmei din trecut", a mai spus Haydn Wright, cel care a devenit CEO al grupului Avrig 35 la începutul lunii iulie, înlocuindu-l pe Alexander Hergan, fondatorul şi unul dintre acţionarii companiei. Reprezentanţii Bancpost şi Banca Românească nu au oferit informaţii suplimentare până la închiderea ediţiei privind sumele rămase de rambursat de către firmele controlate de Avrig 35.

Dezvoltatorii imobiliari au trecut în ultimii doi ani printr-o situaţie extrem de dificilă cauzată de lipsa de lichidităţi din piaţă, numeroase firme apelând la deschiderea procedurii de insolvenţă pentru rezolvarea litigiilor comerciale.

"Valoarea de piaţă a activelor este mai mare decât datoriile înregistrate. În decurs de şapte - paisprezece zile sperăm să ajungem la o înţelegere cu creditorul astfel încât să putem cere închiderea procedurii. Nu este o situaţie pe care ne-o dorim", a mai declarat directorul Avrig 35.

El spune că în piaţa comercială retailerii au început din nou să se extindă şi solicită noi spaţii pentru magazine, astfel că în 2011 ar trebui demarate mai multe proiecte de acest gen.

"Pentru anul viitor ne propunem să începem cinci proiecte comerciale. La primul dintre acestea, cel de pe bulevarul Pallady din Bucureşti, vom începe construcţia în primul trimestru al anului viitor, o investiţie de 45 de milioane de euro pentru construcţia magazinelor Auchan şi Decathlon, precum şi a unei galerii comerciale mai mici", a conchis Haydn.