Companii

Austriecii de la Kronospan cred ca 2010 va fi un an de redresare economica

20.01.2010, 23:14 62

Kronospan Sebes, parte a grupului austriac Kronospan si unuldintre principalii jucatori de pe piata prelucrarii lemnului,estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 714 mil. lei (194,1mil. euro), in crestere cu 20% in lei fata de 2009.

"Speram ca 2010 sa fie un an de redresare economica, chiar dacasuntem constienti ca primele luni vor fi foarte grele. Mizam pefaptul ca incepand din a doua jumatate a acestui an lucrurile sevor imbunatati pe piata mobilei, astfel incat sa putem reveni lanivelul afacerilor inregistrat in 2008", a declarat pentru ZFTransilvania Oana Bodea, director de comunicare in cadrul KronospanRomania.

Compania a raportat anul trecut vanzari de 571 mil. lei (136mil. euro), in scadere cu 20% fata de anul precedent.

La Sebes, Kronospan produce PAL (placi aglomerate din lemn) siMDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal inindustria mobilei. Aproximativ jumatate din productia de placi acompaniei din Sebes este pentru export.

"Pe termen mediu consideram ca industria mobilei din Romania vacreste datorita cererii pe piata interna si oportunitatilorsuplimentare de export, tinandu-se cont totodata de costurile micicu materia prima si forta de munca comparativ cu celelalte tari aleUniunii Europene. Romania are sansa unei dezvoltari similare celeipe care a cunoscut-o Polonia in ultimii 15 ani, tara care ocupa inprezent locul patru in lume din punctul de vedere al exporturilorde mobila", a spus Oana Bodea.

Kronospan Sebes a finalizat anul trecut o investitie de 12 mil.euro, care a constat in montarea unor filtre pentru reducereapoluarii. Pentru acest an conducerea companiei si-a propusfinalizarea proiectelor demarate in 2009, dar si continuareainvestitiilor in tehnologii pentru protectia mediului.

Grupul austriac Kronospan este prezent in Romania in trei zone,Brasov, Sebes si Constanta, cea mai mare companie din tara fiindproducatorul de placi din lemn Kronospan Sebes. Alt mare investitoraustriac din industria lemnului este Gerald Schweighofer,proprietarul Holzindustrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO