Austriecii de la Kronospan cred ca 2010 va fi un an de redresare economica

Autor: Laurentiu Cotu 20.01.2010

Kronospan Sebes, parte a grupului austriac Kronospan si unul dintre principalii jucatori de pe piata prelucrarii lemnului, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 714 mil. lei (194,1 mil. euro), in crestere cu 20% in lei fata de 2009.

"Speram ca 2010 sa fie un an de redresare economica, chiar daca suntem constienti ca primele luni vor fi foarte grele. Mizam pe faptul ca incepand din a doua jumatate a acestui an lucrurile se vor imbunatati pe piata mobilei, astfel incat sa putem reveni la nivelul afacerilor inregistrat in 2008", a declarat pentru ZF Transilvania Oana Bodea, director de comunicare in cadrul Kronospan Romania.

Compania a raportat anul trecut vanzari de 571 mil. lei (136 mil. euro), in scadere cu 20% fata de anul precedent.

La Sebes, Kronospan produce PAL (placi aglomerate din lemn) si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal in industria mobilei. Aproximativ jumatate din productia de placi a companiei din Sebes este pentru export.

"Pe termen mediu consideram ca industria mobilei din Romania va creste datorita cererii pe piata interna si oportunitatilor suplimentare de export, tinandu-se cont totodata de costurile mici cu materia prima si forta de munca comparativ cu celelalte tari ale Uniunii Europene. Romania are sansa unei dezvoltari similare celei pe care a cunoscut-o Polonia in ultimii 15 ani, tara care ocupa in prezent locul patru in lume din punctul de vedere al exporturilor de mobila", a spus Oana Bodea.

Kronospan Sebes a finalizat anul trecut o investitie de 12 mil. euro, care a constat in montarea unor filtre pentru reducerea poluarii. Pentru acest an conducerea companiei si-a propus finalizarea proiectelor demarate in 2009, dar si continuarea investitiilor in tehnologii pentru protectia mediului.

Grupul austriac Kronospan este prezent in Romania in trei zone, Brasov, Sebes si Constanta, cea mai mare companie din tara fiind producatorul de placi din lemn Kronospan Sebes. Alt mare investitor austriac din industria lemnului este Gerald Schweighofer, proprietarul Holzindustrie.