Companii

Auditorii cresc cel mai repede la Deloitte

06.06.2006, 00:00 16

Deloitte Audit, firma locala de audit a gigantului de servicii profesionale din Big Four, si-a dublat anul trecut businessul, ajungand pana la o cifra de afaceri de 8,2 milioane de euro.

Profitul net al companiei a crescut de sase ori in intervalul de timp analizat, atingand un nivel de 2,6 mil. euro.

Divizia locala de consultanta, Deloitte Consultanta, a raportat o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro, in crestere cu 70% comparativ cu anul 2004, si un profit net de 1,1 milioane de euro, de aproape trei ori mai mare fata de anul anterior, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.

Deloitte activeaza in Romania cu trei companii, alaturi de cele doua deja mentionate, alaturandu-se Deloitte Reorganizare. Reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei pe marginea rezultatelor din 2005.

Deloitte a fost anul trecut auditorul austriecilor de la Erste la achizitia BCR, cea mai mare banca din Romania, in cadrul celei mai mari privatizari derulate vreodata la nivel local.

Bancile de investitii, consultantii, avocatii si auditorii au incasat atunci peste 50 de milioane de euro de pe urma vanzarii celei mai mari banci din Romania, tranzactie in valoare de 3,75 miliarde de euro.

Deloitte alaturi de KPMG, PricewaterhouseCoopers si Ernst&Young formeaza careul de asi al serviciilor de consultanta si audit sau asa-numitul The Big Four.

Divizia de audit a companiei care face parte din Big Four a lucrat si pentru cehii de la CEZ, care au preluat anul trecut cea mai mare distributie de electricitate autohtona dupa numarul de clienti, Electrica Oltenia.

In 2004, dupa ce au preluat Petrom, austriecii de la OMV au schimbat si firma de audit a companiei romanesti, aducand pe Deloitte, auditorul grupului austriac.

Actionarii Petrom au mandatat comitetul executiv al companiei sa negocieze contractul de audit, in limita sumei maxime de 90.000 euro pentru anul financiar auditat. Contractul a fost incheiat atat pentru anul 2004, cat si pentru anul 2005.

Deloitte are din acest an un nou country manager in Romania in persoana lui George Mucibabici, fostul presedinte al Bancii Tiriac.

Piata autohtona, cel putin anul trecut, a fost una extrem de profitabila pentru companiile care activeaza in sectorul serviciilor financiare.

Intregul "careu de asi" al serviciilor profesionale - PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young si Deloitte - este prezent in Romania si formeaza impreuna o piata estimata intre 70 si 80 mil. euro pe an.

La nivel global, piata serviciilor de consultanta a ajuns pana la 280 mil. euro, potrivit estimarilor firmei Roland Berger. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO