Companii

Aspirina Bayer coboara de pe soclu

15.11.2002, 00:00 42

Compania germana de produse chimice Bayer a anuntat ca intentioneaza sa cedeze controlul afacerilor sale farmaceutice, aceasta modificare radicala de strategie dschizand posibilitatea unei fuziuni intre divizia companiei si alt producator major de medicamente.
Anuntul din partea Bayer prefateaza o schimbare istorica pentru grupul geman, inventatorul aspirinei, care a avut o contributie cruciala la lansarea si dezvoltarea industriei farmaceutice. Este un semnal despre masura in care retragerea unuia dintre cele mai bine vandute medicamente anticolesterol, Baycol, a afectat compania care, cu un deceniu in urma, era printre liderii mondiali ai industriei. Acesta, impreuna cu alte incidente dezastruoase din ultima perioada au determinat compania germana sa caute, cu cateva luni in urma, un partener minoritar pentru divizia sa de medicamente. Cautarile, fara rezultat, au dus la decizia anuntata zilele acestea. "Nu putem avea asteptari realiste legate de pastrarea pozitiei majoritare in cadrul unui parteneriat menit sa ne aduca beneficii de o asemenea amploare" a spus presedintele executiv Werner Wenning, adaugand ca aceasta decizie "va schimba imaginea Bayer".
Wenning a mai spus ca a avut discutii "constructive" despre un asemenea parteneriat, dar a refuzat sa divulge numele si numarul companiilor implicate. Surse apropiate companiei au declarat, potrivit The Wall Street Journal, ca incheierea unui acord nu este iminenta.
Printre potentialii candidati se numara, in pozitie de  favorit, GlaxoSmithKline, care este deja implicata in numeroase parteneriate de marketing pentru medicamente cu Bayer. Cel mai important este cel pentru Levitra, un viitor rival al Viagrei, pe care cele doua companii intentioneaza sa il lanseze in Europa in prima jumatate a anului urmator in Statele Unite. Roche Holding AG ar putea fi un alt posibil partener pentru medicamentele Bayer, insa compania a refuzat sa faca orice comentarii.
Raportul financiar al grupului Bayer pentru trimestrul al treilea a evidentiat faptul ca divizia de produse farmaceutice are probleme noi care se adauga pierderilor masive generate de retragerea Baycol de pe piata, dupa ce 50 de pacienti au murit in urma acestui tratament, in august 2001. Baycol urma sa fie una dintre marcile de succes, care sa stimuleze expansiunea companiei germane in sectorul farmaceutic, vanzarile estimate pentru anul acesta fiind de 1 miliard de euro. compania a mai stopat cercetarile legate de alte doua medicamente potentiale, unul dintre acestea fiind un antibiotic aflat deja in ultimele faze ale cercetarilor clinice.
Bayer anunta ca profitul global net al anului urmator va fi superior, datorita dezafectarii unr divizii, dar nu a mentionat care vor fi acestea si ce performanta operationala va obtine grupul in urma dezinvestirilor. "2002 este un an de tranzitie", a subliniat Wenning, spunand ca profitul operational va creste in 2003.
Profitul net trimestial al grupului Bayer a crescut spectaculos la 656 milioane euro, de la pierderea de 183 de milioane euro de anul trecut, iar vanzarile totate au crescut cu 7,6%, la 7,5 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO