Companii

Asociatul lui Ţiriac din Iaşi a făcut un centru de afaceri cu fonduri UE

Autor: Bogdan Alecu

27.10.2011, 00:04 658

Bogdan Piţigoi, care controlează Tester Group din Iaşi, un business care include Casa Auto Tester Iaşi şi în care este asociat cu miliardarul Ion Ţiriac, a construit un centru de afaceri în urma unor investiţii de peste 8,1 mil. euro.

Din valoarea totală a investiţiei de 35 mil. lei, 16,6 mil. lei (3,9 mil. euro) reprezintă fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare, 2,5 mil. lei (0,6 mil. euro) fonduri guvernamentale şi 16,3 mil. lei (3,8 mil. euro) contribuţia Tester Group, beneficiarul proiectului. Din contribuţia grupului, o parte a venit din fonduri proprii, iar altă parte, credite de la bănci.

Centrul de afaceri cuprinde o clădire de birouri de 11.000 mp. "Fără fondurile europene acest proiect nu era rentabil deoarece este proiectat special pentru afaceri de la zero. Start-up-urile care închiriază un birou în regim

office sharing (spaţiu mare comun pentru toate birourile - n.red.) nu plătesc chirie în primele şase luni, spre exemplu. Pentru început avem 23 de firme care au închiriat birouri, din care şapte reprezintă start-up-uri, care au optat şi pentru office-sharing", a spus Bogdan Piţigoi, directorul general al Tester Group. Potrivit acestuia, compania estimează să ajungă la 50-80 de companii care să închirieze birouri în primul an de activitate.

Spaţiile de birouri au dimensiuni cuprinse între 42 şi 1.600 metri pătraţi. Preţul mediu de închiriere a acestora nu a fost comunicat, oficialii companiei menţionând că preţul este stabilit în funcţie de suprafaţa închiriată. Start-up-urile nu plă­tesc în primele şase luni, următoarele şase luni plătesc 60 de euro pentru un birou, iar din următorul an preţul lunar pentru un birou este de 90 de euro, la fel ca şi pentru firmele obişnuite. Casa Auto Tester Iaşi, principalul business al Tester Group, care comercializează mărcile auto Mercedes-Benz, Hyundai, Mitsubishi, Volvo şi Land Rover, a înregistrat anul trecut un business de 4,5 mil. euro, în scădere de la 8,4 mil. euro în anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO