Companii

Aplicantii la MBA castiga 1.400 euro si asteapta 3.200 euro dupa absolvire. Cum comentati?

Aplicantii la MBA castiga 1.400 euro si asteapta 3.200 euro dupa absolvire
14.09.2009, 18:10 53

Managerii romani interesati sa urmeze un program de MBA spera casalariile vor creste cu 133% dupa absolvire, arata un studiurealizat de reteaua internationala specializata in educatie QSNetwork, care organizeaza la nivel local MBA Tour, cel mai mareprogram international de targuri de informare de scoli deafaceri.

Salariul mediu net al absolventilor de programe de MBA sauExecutive MBA (EMBA) de pe piata locala a fost anul trecut de 2.650de euro, potrivit celei de-a doua editii a TOP MBA editat de ZF,singurul clasament de acest tip de pe piata locala.

Absolventii de MBA castiga dupa absolvire 2.275 de euro, in timpce salariul mediu al absolventilor de EMBA este de 3.000 deeuro.

Diferenta vine din faptul ca absolventii programelor de tipExecutive au o experienta mai extinsa de management si ocupapozitii cu grad mai ridicat de senioritate.

Asteptari cu 40% peste salariile reale

Astfel, managerii romani care aplica la un program de MBA auasteptari salariale cu 40% peste salariile reale pe care le primescabsolventii scolilor de afaceri care ofera programe de acest tip pepiata locala.

Un salariu mai mare este unul din principalele scopuri ale celorcare se inscriu la MBA sau EMBA. De altfel, corelarea venitului cuabsolvirea unei scoli de afaceri este una din principalelemodalitati de promovare folosite de marile centre de business de pecontinentul nord-american sau din Europa de Vest.

Managerii care termina programe de master in afaceri raporteazacresteri salariale care variaza intre 20 si 100%.

"Cu siguranta exista un cumul de beneficii dupa absolvirea unuiMBA, unul dintre ele fiind cresterea nivelului salarial. Dar cusiguranta, un salariu mai mare nu este unicul beneficiu",comenteaza Adriana Dutescu, director al programului de MBARomano-Canadian, care functioneaza din 1993 pe piata locala si arepeste 800 de absolventi.

Romania se situeaza pe locul 29 din 34 in functie de nivelulsalarial al celor care se gandesc sa aplice la un program de MBA,romanii fiind depasiti de castigurile din Bulgaria, unde salariulmediu lunar al aplicantilor la MBA este de aproape 1.600 deeuro.

Multi dintre respondentii studiului realizat de QS Network auasteptari salariale nerealiste, declarand ca dupa absolvirea unuiMBA se asteapta la salarii duble sau chiar triple comparativ cusalariile reale din piata.

Spre exemplu, managerii din Kazahstan se asteapta ca absolvireaunui master de afaceri sa le aduca un upgrade salarial de 250%, dela 1.380 de euro pana la 3.220 de euro, in timp ce bulgarii sperala triplarea salariilor. "Dat fiind nivelul salarial scazut dinaceste tari, este posibil ca managerii sa ia in considerarecautarea unui job in Europa de Vest sau SUA dupa absolvire, ceea cear justifica asteptarile salariale ridicate. O alta explicatie estefaptul ca aplicantii din economiile emergente sunt mult mai tineridecat cei din economiile dezvoltate", apreciaza reprezentantiiQS.

Doar unu din cinci vrea sa faca MBA inRomania

Piata locala a programelor de MBA si EMBA este estimata laaproximativ 5 milioane de euro, iar numarul managerilor care auabsolvit astfel de programe este de 3.000. In prezent, pe piatalocala sunt oferite 15 programe de MBA si EMBA, care costa intre4.400 si 35.000 de euro.

Desi piata de educatie de business s-a dezvoltat puternic inultimii ani, doar 21% dintre romanii care iau in considerare saurmeze cursurile unui program de MBA ar opta pentru un programoferit la nivel local. Procentul este in scadere fata de anul 2008,cand 27% din manageri luau in considerare urmarea unui master debusiness in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO