Aplicantii la MBA castiga 1.400 euro si asteapta 3.200 euro dupa absolvire. Cum comentati?

Autor: Alina Pahoncia 14.09.2009

Romanii care aplica la un program de Master of Business Administration (MBA) pe piata locala castiga in medie 1.400 de euro pe luna si se asteapta ca absolvirea unei scoli de business sa le dubleze castigurile, pana la peste 3.200 de euro.



Managerii romani interesati sa urmeze un program de MBA spera ca salariile vor creste cu 133% dupa absolvire, arata un studiu realizat de reteaua internationala specializata in educatie QS Network, care organizeaza la nivel local MBA Tour, cel mai mare program international de targuri de informare de scoli de afaceri.

Salariul mediu net al absolventilor de programe de MBA sau Executive MBA (EMBA) de pe piata locala a fost anul trecut de 2.650 de euro, potrivit celei de-a doua editii a TOP MBA editat de ZF, singurul clasament de acest tip de pe piata locala.

Absolventii de MBA castiga dupa absolvire 2.275 de euro, in timp ce salariul mediu al absolventilor de EMBA este de 3.000 de euro.

Diferenta vine din faptul ca absolventii programelor de tip Executive au o experienta mai extinsa de management si ocupa pozitii cu grad mai ridicat de senioritate.

Asteptari cu 40% peste salariile reale

Astfel, managerii romani care aplica la un program de MBA au asteptari salariale cu 40% peste salariile reale pe care le primesc absolventii scolilor de afaceri care ofera programe de acest tip pe piata locala.

Un salariu mai mare este unul din principalele scopuri ale celor care se inscriu la MBA sau EMBA. De altfel, corelarea venitului cu absolvirea unei scoli de afaceri este una din principalele modalitati de promovare folosite de marile centre de business de pe continentul nord-american sau din Europa de Vest.

Managerii care termina programe de master in afaceri raporteaza cresteri salariale care variaza intre 20 si 100%.

"Cu siguranta exista un cumul de beneficii dupa absolvirea unui MBA, unul dintre ele fiind cresterea nivelului salarial. Dar cu siguranta, un salariu mai mare nu este unicul beneficiu", comenteaza Adriana Dutescu, director al programului de MBA Romano-Canadian, care functioneaza din 1993 pe piata locala si are peste 800 de absolventi.

Romania se situeaza pe locul 29 din 34 in functie de nivelul salarial al celor care se gandesc sa aplice la un program de MBA, romanii fiind depasiti de castigurile din Bulgaria, unde salariul mediu lunar al aplicantilor la MBA este de aproape 1.600 de euro.

Multi dintre respondentii studiului realizat de QS Network au asteptari salariale nerealiste, declarand ca dupa absolvirea unui MBA se asteapta la salarii duble sau chiar triple comparativ cu salariile reale din piata.

Spre exemplu, managerii din Kazahstan se asteapta ca absolvirea unui master de afaceri sa le aduca un upgrade salarial de 250%, de la 1.380 de euro pana la 3.220 de euro, in timp ce bulgarii spera la triplarea salariilor. "Dat fiind nivelul salarial scazut din aceste tari, este posibil ca managerii sa ia in considerare cautarea unui job in Europa de Vest sau SUA dupa absolvire, ceea ce ar justifica asteptarile salariale ridicate. O alta explicatie este faptul ca aplicantii din economiile emergente sunt mult mai tineri decat cei din economiile dezvoltate", apreciaza reprezentantii QS.

Doar unu din cinci vrea sa faca MBA in Romania

Piata locala a programelor de MBA si EMBA este estimata la aproximativ 5 milioane de euro, iar numarul managerilor care au absolvit astfel de programe este de 3.000. In prezent, pe piata locala sunt oferite 15 programe de MBA si EMBA, care costa intre 4.400 si 35.000 de euro.

Desi piata de educatie de business s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, doar 21% dintre romanii care iau in considerare sa urmeze cursurile unui program de MBA ar opta pentru un program oferit la nivel local. Procentul este in scadere fata de anul 2008, cand 27% din manageri luau in considerare urmarea unui master de business in Romania.