Companii

Apa Nova scumpeste iar apa, dar face si investitii

28.11.2001, 00:00 13



Compania Apa Nova, concesionarul serviciului public de apa si canalizare a capitalei, a anuntat ca pretul apei va fi majorat in cursul saptamanii viitoare, de la 5.627 lei/mc la 6.200 lei/mc de apa, a anuntat Stephane Ebalard, directorul general al societatii Apa Nova.

Aceasta este prima ajustare extraordinara a tarifului, avizata de Oficiul Concurentei, la 29 octombrie si care "compenseaza societatea Apa Nova pentru obligatiile de plata suplimentare la bugetul de stat si local aparute dupa 20 martie 2000 - data la care a avut loc licitatia pentru acordarea concesiunii serviciului de alimentare cu apa al capitalei", dupa afirmatiile lui Ebalard.

Ultima majorare a pretului a fost in octombrie, de la 5.260 lei la 5.627 lei pe metru cub.

De la preluarea efectiva a serviciilor de concesiune publica de catre Apa Nova de la RGAB(Regia Generala de Apa Bucuresti), pretul apei a suferit pana in iulie patru ajustari ordinare, determinate de inflatie, dupa cum sustin oficialii Apa Nova, crescand de la 3.967 lei/mc la 5.260 lei/mc.

Aceasta inseamna, practic, o crestere de 33%, peste inflatia de 28% din aceeasi perioada, calculata conform datelor Institutului National de Statistica. Cu cresterea care va urma, inflatia este deja lasata mult in urma.

Oficialii Apa Nova spun ca noul pret al apei de 6.200 lei/mc este "rezonabil" fata de alte orase: Iasi (10.000 lei/mc), Constanta (9.500 lei/mc), Brasov (8.400 lei/mc), Timisoara (6.900 lei/mc) sau Cluj (6.700 lei/mc).

Din noiembrie 2000, Apa Nova a investit 20 mil.euro in lucrari de reabilitare a retelei de apa potabila, a filtrelor si instalatiei de clorinare de la statia de tratare Arcuda, precum si a statiilor de pompare.

O alta parte a resurselor financiare a fost mobilizata pentru continuarea contorizarii (pana acum sunt montate 10.000 contoare) si pentru plata datoriilor fostei RGAB.

In 2002, Apa Nova va incepe lucrarile la statia de tratare a apei potabile de la Crivina, investitie in valoare totala de 55 mil. euro.

Apa Nova va investi in 2002 peste 18 mil.euro, din care 12 mil. euro - domeniul apei potabile, 2,5 mil.euro - reabilitarea si extinderea canalizarii si 3,5 mil. euo in cumpararea de echipamente de exploatare.

Societatea Vivendi Water, lider mondial in domeniul apei, detine 85% din actiunile Apa Nova, restul apartinand CGMB. Vivendi Water, parte a grupului Vivendi Environnement, "vrea sa se extinda in Romania", afirma Jean Patrice Poirier, director pentru Europa de Sud-Est si Asia Centrala la Vivendi Water.

Grupul francez vrea sa participe la licitatiile pentru concesionarea serviciilor de apa publica si canalizare din Constanta, Iasi si Brasov, fiind deja prezent in Bucuresti si Ploiesti. La Constanta, licitatia pentrru stabilirea consultantului tehnic si financiar va avea loc pe 15 decembrie a.c.

De asemenea, Vivendi Water Systems va face oferte concrete pentru statiile de epurare de la Craiova, Constanta, Brasov si Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO