Companii

Antreprenorii din industria HoReCa cer guvernului să redeschidă restaurantele: Această restricţionare nu rezolvă dificultăţile statului în a asigura respectarea legii, ci doar aduce mari prejudicii sectorului

Daniel Mischie, preşedintele HORA şi CEO al grupului City Grill

Daniel Mischie, preşedintele HORA şi CEO al grupului City Grill

Autor: Cristina Bellu

31.07.2020, 16:30 390

Criza generată de pandemia de COVID-19 a dus la o prăbuşire cu 70% a afacerilor din industria de hoteluri şi restaurante comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi a determinat suspendarea activităţii a peste 40% dintre operatori.

Asociaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), care adună peste 200 de companii din industria printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, solicită autorităţilor să ridice restricţiile privind funcţionarea restaurantelor şi cere redeschiderea acestora, în contextul în care, odată cu redeschiderea teraselor nu a fost semnalată o creştere a numărului de persoane infectate.

Mai mult, reprezentanţii asociaţiei spun că în toate ţările din comunitatea europeană au fost redeschise restaurantele, cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului.

“Restricţionarea vânzării şi a consumului în restaurant nu rezolvă dificultăţile statului în a asigura respectarea legii. Prin aceste restricţii se aduc doar mari prejudicii sectorului HoReCa.  Nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HoReCa prin măsuri total disproporţionate faţă de situaţia reală, astăzi fiind afectaţi în mod direct de aceste restricţii nejustificate 400.000 de angajaţi”, spun reprezentanţii HoReCa într-un document semnat de Daniel Mischie, preşedintele HORA şi CEO al grupului City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători din industria restaurantelor din România.

Antreprenorii propun statului să elaboreze de urgenţă  un plan etapizat de revenire la normalitate a industriei HoReCa, care să asigure nişte reglementări clare, aşa cum se întâmplă în alte state europene.

“Lipsa predictibilităţii din industria HoReCa în climatul economic actual, nu face decât să împingă pe marginea prăpastiei antreprenorii care astăzi au în derulare investiţii, responsabilităţi majore faţă de angajaţi, contracte de închiriere şi leasing, contracte cu clienţii externi, contracte de prestări servicii, contracte de servicii auxiliare”, spune  Daniel Mischie.

Înainte de criza COVID-19, in industria HoReCa activau 40.000 de societăţi cu capital 100% românesc, cu afaceri totale de 5 miliarde euro  şi aproximativ 400 000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaţilor care activează in sectorul privat (190.000 de angajaţi direct implicaţi si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO