Companii

Antibiotice a recuperat in aprilie terenul pierdut pe primul trimestru

10.06.2003, 00:00 26

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a recuperat in aprilie si mai terenul pierdut in primul trimestru al anului, in urma dublarii vanzarilor lunare si cresterii considerabile a profitului, a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.
Nani a precizat ca in aprilie si mai, Antibiotice a realizat vanzari lunare de  aproximativ 100 de miliarde de lei (peste 3 milioane dolari), aproape dublu comparativ cu martie.
De asemenea, profitul companiei, care dupa primele trei luni era in scadere cu 14% in dolari, si-a revenit considerabil in aprilie. Astfel, Antibiotice a trecut, spune Nani, de la un profit net de 1 milion de dolari pe primul trimestru din 2003 la unul de 1,9 milioane de dolari pe primele patru luni, in crestere fata de perioada similara a anului anterior.
"Vanzarile au crescut datorita modificarii politicii comerciale. Am creat un departament specializat pentru licitatiile electronice, marind astfel considerabil si ponderea vanzarilor directe (fara distribuitori - n.r.)   in totalul cifrei de afaceri. De asemenea, am restructurat departamentul de marketing, numind responsabili pentru fiecare categorie terapeutica. La cresterea vanzarilor au contribuit, de asemenea, si exporturile", a spus Ioan Nani.
Antibiotice si-a propus prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli sa obtina anul acesta o cifra de afaceri de 1.250 de miliarde de lei (36 - 38 milioane dolari) si un profit net de 140 de miliarde de lei (4,2 milioane dolari), estimand astfel o crestere de aproximativ 5% in dolari a vanzarilor si castigurilor.
Bugetul, considerat pesimist, a fost construit pornind de la premiza ca sistemul sanitar va ramane in criza financiara si anul acesta. Antibiotice si-a propus, astfel, sa acorde mai multa atentie incasarii creantelor catre spitale si farmacii decat cresterii profitului si vanzarilor.
Ce s-a schimbat de atunci, tinand cont de faptul ca dupa primele trei luni ale anului Antibiotice avea de recuperat creante de peste 645 de miliarde lei (adica jumatate din vanzarile estimate pentru 2003)?
"O parte din datorii au fost deja platite si exista sperante ca in august vom incasa banii pentru toate livrarile din 2002. In plus, am constatat ca multi dintre competitorii nostri nu si-au redus vanzarile, desi au probleme la fel de mari cu recuperarea creantelor", a conchis Nani.
Pe primul trimestru al acestui an, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim Romania, vanzarile de  medicamente de pe piata romaneasca au totalizat 146,8 milioane euro, existand semne ca 2003 ar putea fi primul an de scadere dupa mai multi de crestere.
Principalii competitori ai Antibiotice sunt GlaxoSmithKline (liderul pietei, cu o cota de 11,5%), Novartis - care a cumparat Lek si a ajuns la 7,1%, Pfizer - 6,1%, Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj.
Antibiotice este ultima mare fabrica de medicamente aflata in proprietatea statului, mai precis a Ministerului Sanatatii, care detine 53,01% din actiuni.
Al doilea actionar ca importanta este Societatea de Investitii Financiare (SIF) Oltenia, care detine 9,9% din actiuni. Pentru a trece de pragul de 10%, SIF este obligata de lege sa lanseze o oferta publica de cumparare.
Zvonuri privind lansarea ofertei exista pe piata inca de anul trecut iar in ultima saptamana au revenit in atentia investitorilor, pretul actiunilor crescand cu 7,5% saptamana trecuta.
"Nu am hotarat, inca, nimic cu privire la o potentiala oferta de cumparare la Antibiotice", spune Tudor Ciurezu, director economic al SIF Oltenia.
Cotatia titlurilo Antibiotice a ajuns ieri la 2.050 de lei, iar capitalizarea bursiera a companiei, la 21,7 milioane dolari.  
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO