Companii

Antiasmaticul lui Merck a picat la teste

23.05.2003, 00:00 40

Merck&Co. a declarat ca va stopa dezvoltarea unui medicament impotriva astmului si bronhopneumatiilor cronice obstructive (BPOC) din cauza problemelor de siguranta aparute in timpul unui studiu clinic, potrivit Reuters.
Purtatorul de cuvant al companiei Merck a refuzat sa comenteze aceste informatii, insa partenerul Merck, compania britanica de biotehnologii Celltech Group Plc, a declarat ca unul dintre pacientii care participau la studiu a facut colita.
Piata mondiala a medicamentelor impotriva BPOC este de aproximativ trei miliarde de dolari anual si s-ar putea tripla pana in 2010 daca ar fi descoperite medicamente mai sigure si mai convenabile pentru tratarea bolilor determinate de fumat, sustin analistii.
Acesta este al doilea esec al unui medicament Merck in teste clinice, in 2003. Compania are nevoie urgenta de noi produse pentru inlocuirea a patru medicamente importante carora le-au expirat patentele de productie in ultimii ani. In februarie, Merck a renuntat la dezvoltarea unui medicament impotriva anxietatii, fara sa ofere nici un fel de explicatii.
Acest produs era un inhibitor de fosfodiastaroza-4, considerat eficient in combaterea inflamarii pulmonare, simptom al astmului si BPOC.
David Moskowitz, analist in cadrul companiei Friedman, Billings, Ramsey, a declarat ca spera ca medicamentul sa poata fi lansat in 2005 si sa obtina vanzari anuale de pana la un miliard de dolari.
Circa 30 de milioane de americani sufera de aceasta boala, iar rata de mortalitate se va dubla in urmatorii 30 de ani, potrivit unui raport al SG Cowen Securities. Intre 2-3 milioane de oameni din lumea intreaga mor din cauza BPOC, anual.
Pana in prezent nu a fost aprobat nici un inhibitor de fosfodiastaroza-4 (PDE-4) pentru tratarea astmului si BPOC. Chiar si asa, producatorii de medicamente considera ca aceasta clasa este promitatoare.
Compania londoneza GlaxoSmithKline Plc asteapta aprobarea FDA pentru propriul inhibitor de PDE-4, numit Ariflo, iar produsul similar al Pfizer Inc, Roflumilast, a obtinut rezultate impresionante in primele studii.
Doua terapii standard impotriva BPOC, pe baza de Atrovent si Combivent, au fost puse in vanzare de catre producatorul german de medicamente Boehringer-Ingelheim.
Medicamentul antiastmatic al companiei AstraZeneca Plc, Symbicort, a primit aprobare pentru tratarea BPOC, in februarie, in Europa, iar compania a inaintat spre aprobare dosarul Symbicort si autoritatilor americane.
Symbicort se va confrunta cu o competitie acerba din partea produsului antiastmatic al GSK, Seretide/Advair, care a obtinut aprobare conditionata de comercializare din partea FDA.
Ambele medicamente sunt o combinatie de corticosteroizi (agenti antiinflamatorii), si b2-agonist, care elibereaza caile respiratorii.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO