Companii

Andronescu evalueaza clinica Sanador la 30 mil. euro

19.12.2007, 19:19 62

Compania de servicii medicale Sanador, o afacere dezvoltata de familia Andronescu, va atinge anul viitor o valoare de piata de peste 30 mil. euro, sustine Florin Andronescu, om de afaceri cunoscut pentru dezvoltarea si exit-ul din afacerea Flanco.
"Evaluez Sanador la un multiplu de 8-10 al EBITDA (profit operational - n.red.), ceea ce inseamna ca in 2008 valoarea companiei va atinge 30 de milioane de euro", a spus omul de afaceri.
Sanador este unul dintre principalii operatori de clinici private de pe piata locala care va termina anul 2007 cu o cifra de afaceri de circa 7 mil. euro, in timp ce pentru 2008 a fost bugetata o crestere de 60%. Anul viitor, valoarea profitului operational ar putea sari de 3 mil. euro. Andronescu este de parere ca evaluarea unor companii de profil este influentata de trei factori: contractele cu casele de asigurari de sanatate, platile directe pentru consultatii si contractele cu companiile.
In cazul Sanador, fiecare dintre acestea are o pondere de aproximativ 30% in totalul veniturilor. Andronescu spune ca pentru clinicile private, valoarea EBITDA creste atunci cand se mareste ponderea contractelor corporate. "Am primit oferte pentru vanzarea companiei, insa nu suntem pregatiti pentru un exit. Mai avem de dezvoltat pana sa putem face acest lucru." Actionarul Sanador este Doris Andronescu, sotia omului de afaceri.
Sanador opereaza doua clinici, un laborator si rezerve medicale private situate in Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. "In 2008 vom merge pe extindere. Avem programate investitii de 500.000 de euro, dar ne gandim si la un spital care va necesita fonduri de 10-12 milioane de euro", a afirmat Andronescu. El spune ca nu a fost stabilita data la care se va incepe constructia spitalului, insa o parte din banii necesari investitiilor vor proveni din fonduri proprii.
Tranzactiile derulate pe piata clinicilor private au atins o valoare cumulata de peste 30 mil. euro in ultimul an. Astfel, anul trecut IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) a preluat 20% din MedLife intr-un deal la care compania a fost evaluata la 20 mil. euro.
La inceputul acestui an, fondul de investitii 3i a achizitionat 47% din Centrul Medical Unirea, valoarea de piata fiind stabilita in jurul a 30 mil. euro. Ulterior, un alt jucator important, Romar, si-a stabilit valoarea la
9 mil. euro intr-o afacere cu RC2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO