Companii

Analiză ZF. O mână de tranzacţii mici au „dezmorţit“ piaţa vinului în 2023. Mai este loc pentru altele? „Sunt oarecum de neînţeles acţiunile unor mari companii de a cumpără podgorii şi crame în România.“

Analiză ZF. O mână de tranzacţii mici au...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.03.2024, 00:07 140

Patru tranzacţii semnate de trei cumpărători au marcat piaţa vinului anul trecut, iar în unul dintre deal-uri actor principal este chiar unul dintre cei mai mari cinci jucători ca cifră de afaceri, arată o analiză ZF. Astfel, cea mai importantă tranzacţie din sector este cea prin care producătorul de băuturi Zarea, controlat de grupul polonez Ambra, a preluat pachetul majoritar al cramei Domeniile Dealu Mare Urlaţi. Vânzător este familia Rădulescu. Producătorul de vin Domeniile Dealu Mare Urlaţi operează 110 hectare împărţite între Urlaţi şi Ceptura. Businessul este operat prin trei firme - Societatea de Promovare a Vinului SRL, Domeniile Dealu Mare SRL şi Vitis Prod SRL. Aceasta din urmă administrează plantaţiile de vie, pe când Domeniile Dealu Mare se ocupă de producţie şi cramă.

Zarea este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de băuturi, cu afaceri de aproape 167 de milioane de lei în 2022, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Zarea are principali acţionari Ambra SA (51%) şi Karom Trading Import Export SRL (38,5%) şi are ca principal domeniu de activitate fabricarea vinurilor din struguri (cod CAEN 1102). Ambra din Polonia este controlată de producătorul german de spumante Schloss Wachenheim, potrivit ultimelor date. Zarea deţine două unităţi de producţie, una în cartierul Bucureştii Noi din Capitală, iar cealaltă în Otopeni, conform celor mai recente date.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO