Companii

Analiză ZF. Declaraţiile de sprijin pentru „made in Romania“ faţă în faţă cu cifrele anului 2023. România are un deficit de 6,3 mld. euro în industria agro-alimentară după un an în care a mai adăugat 600 mil. euro la balanţa negativă

Analiză ZF. Declaraţiile de sprijin pentru „made in...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.04.2024, 17:20 79

 Cea mai mare dependenţă de importuri este în sectorul cărnii, astfel că importurile ţării s-au situat la1,5 miliarde de euro doar în ceea ce priveşte carnea ca materie primă  La acestea se adaugă şi preparatele din carne şi peşte, unde importurile s-au ridicat la 420 mil. euro  Din cele 15 categorii de produse alimentare luate în calcul de ZF, doar în cea a grăsimilor şi uleiurilor vegetale şi animale România este pe excedent comercial.

Deficitul comercial al Ro­mâ­niei în materie de pro­duse alimentare (cu ex­cep­ţia animalelor vii şi ce­realelor) a ajuns la 6,3 mi­liarde de euro în 2023, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, arată cal­culele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

ZF a luat în calcul 15 categorii precum carne, lapte, lactate, legume, fructe, dar şi produse procesate şi nu a inclus cerealele şi seminţele şi fructele oleaginoase.

Exporturile în ceea ce priveşte cele 15 categorii analizate de ZF au crescut cu 3%, la peste 3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 9%, la circa 9,4 miliarde de euro.

Atât importurile, cât şi exporturile şi-au mai domolit creşterile având în vedere că în 2022 livrările peste hotare au avansat cu 40%, în timp ce importurile au avansat cu 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO