Companii

Analiză ZF. Cele mai mari 10 tranzacţii din Europa Centrală şi de Est în 2023: pentru prima dată, România are două deal-uri în top. Cel mai frecvent, piaţa locală şi-a făcut loc în acest top datorită unor deal-uri regionale, ce au implicat şi un anume business în România

Analiză ZF. Cele mai mari 10 tranzacţii din Europa...

Autor: Cristina Roşca

10.02.2024, 10:45 1454

Pe plan autohton, megatranzacţiile (deal-uri de peste 1 mld. euro) sunt rare, dată fiind dimensiunea relativ redusă a pieţei de M&A şi numărul relativ redus de ţinte de mari dimensiuni În 2023 însă, vânzarea operaţiunilor Enel din România şi vânzarea Profi (acord care nu are încă O.K.-ul Concurenţei) îşi fac loc la vârful clasamentului, pe locurile trei şi, respectiv, patru Nu sunt luate în calcul şi listările, pentru că altfel IPO-ul Hidroelectrica se găsea şi el aici.

Cele mai mari zece tranzacţii din Europa Centrală şi de Est în 2023 au o valoare cumu­lată de circa 15,4 mld. euro, vizând companii ce provin din domenii variate, de la producţie la retail şi de la telecom la energie şi utilităţi, arată o analiză a ZF, realizată pe baza raportului Emerging Europe M&A Report, publicat anual de casa de avoca­tură CMS, în parteneriat cu EMIS - Market Intelligence Platform.

„În pofida tensiunilor geopolitice, în pofida temerilor legate de o recesiune, în pofida presiunii inflaţioniste care a planat deasupra întregii Uniuni Europene şi în pofida majorărilor de dobânzi care au venit pentru a ţine în frâu creşterile de preţuri, piaţa de M&A din Europa Centrală şi de Est a rămas efervescentă în 2023. Această evoluţie e cu atât mai bună dacă o compa­răm cu cea a restului Europei, unde piaţa a scăzut cu o treime în volum versus anul anterior“, spun analiştii CMS şi EMIS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO