Analiză ZF. Cele mai mari 10 tranzacţii din Europa Centrală şi de Est în 2023: pentru prima dată, România are două deal-uri în top. Cel mai frecvent, piaţa locală şi-a făcut loc în acest top datorită unor deal-uri regionale, ce au implicat şi un anume business în România

Autor: Cristina Roşca 10.02.2024

Pe plan autohton, megatranzacţiile (deal-uri de peste 1 mld. euro) sunt rare, dată fiind dimensiunea relativ redusă a pieţei de M&A şi numărul relativ redus de ţinte de mari dimensiuni În 2023 însă, vânzarea operaţiunilor Enel din România şi vânzarea Profi (acord care nu are încă O.K.-ul Concurenţei) îşi fac loc la vârful clasamentului, pe locurile trei şi, respectiv, patru Nu sunt luate în calcul şi listările, pentru că altfel IPO-ul Hidroelectrica se găsea şi el aici.

Cele mai mari zece tranzacţii din Europa Centrală şi de Est în 2023 au o valoare cumu­lată de circa 15,4 mld. euro, vizând companii ce provin din domenii variate, de la producţie la retail şi de la telecom la energie şi utilităţi, arată o analiză a ZF, realizată pe baza raportului Emerging Europe M&A Report, publicat anual de casa de avoca­tură CMS, în parteneriat cu EMIS - Market Intelligence Platform.

„În pofida tensiunilor geopolitice, în pofida temerilor legate de o recesiune, în pofida presiunii inflaţioniste care a planat deasupra întregii Uniuni Europene şi în pofida majorărilor de dobânzi care au venit pentru a ţine în frâu creşterile de preţuri, piaţa de M&A din Europa Centrală şi de Est a rămas efervescentă în 2023. Această evoluţie e cu atât mai bună dacă o compa­răm cu cea a restului Europei, unde piaţa a scăzut cu o treime în volum versus anul anterior“, spun analiştii CMS şi EMIS.