Companii

Analiză alarmantă: activele companiilor din România au scăzut cu 20% în 2015, coborând la 300 mld. euro. “Probabil că scăderea spune că nu am făcut investiţii, iar investiţiile străine au fost şi ele reduse”

Analiză alarmantă: activele companiilor din România au...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.07.2016, 00:08 1804

Valoarea cumulată a activelor din economia românească, active înscrise în bilanţurile din 2015 ale celor 625.000 de companii, este de 1.321 de miliarde de lei (aproape 300 mld. euro), în scădere cu 18% faţă de anul anterior, arată datele de la mfinante.ro.

„Probabil că scăderea valorii activelor spune că nu am făcut investiţii, iar investiţiile străine au fost şi ele reduse“, spune Matei Păun, managing partner la compania de consultanţă BAC Investment.

De altfel în ultimii cinci ani valoarea activelor raportate de companii a avut evoluţii oscilante, cu două vârfuri în 2014 şi 2012, când au trecut de 1.600 mld. lei, urmate de scăderi în 2013 şi 2015. În ultimul an cifra de afaceri a companiilor a crescut cu 4%, la 1.147 mld. lei, astfel că raportul cifră de afaceri/ active este de 87%. “ Creşterea afacerilor mi se pare normală, dat fiind faptul că avem creştere economică“, a mai spus Păun.  Comerţul cu ridicata rămâne cel mai important motor al economiei locale ca valoare a activelor, cu o „avere“ de 140 de miliarde de lei. La un volum de 281.000 de salariaţi şi afaceri de peste 240,3 miliarde de lei, comerţul cu ridicata are o pondere de 21% în cifra de afaceri totală a companiilor, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului.

Comerţul cu ridicata surprinde explozia din comerţul cu cereale, din distribuţia de medicamente, din retailul cash&carry alimentar şi de bricolaj, iar cel cu amănuntul în special retailul alimentar, de mobilă şi electrocasnice şi cel de carburanţi.

În topul sectoarelor din economie după valoarea activelor, figurează şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, dar şi construcţiile de clădiri şi tranzacţiile imobiliare, care au împreună active de 183,1 miliarde de lei, cu peste 33.000 de companii.

“Scăderea pe partea de construcţii poate fi explicată prin faptul că anul trecut au fost demarate multe lucrări, însă abia în următorii doi ani putem aştepta un mare val de livrări. În 2017-2018 va fi o creştere de cel puţin 15% în construcţiile de birouri şi în retail. În plus, majoritatea dezvoltatorilor au început să anunţe planuri de creştere pentru malluri. Numai pentru birouri se anunţă 400.000 de metri pătraţi în următorii doi ani în Bucureşti. În acest moment, în Capitală, sunt peste zece şantiere majore”, spune Andreea Păun, consultant imobiliar, care a lucrat opt ani în compania de consultanţă Colliers Internaţional.

Agricultura a marcat un avânt semnificativ, de circa 10%, activele din domeniu ajungând anul trecut la 59,2 miliarde de lei.

Împreună, primele zece sectoare din economie au active în valoare de 763,1 miliarde de lei, în creştere cu 16,1 miliarde de lei faţă de anul anterior, când totalul a fost de 747 de miliarde de lei. Clasamentul  nu ia în calcul activele băncilor, indicator care a ajuns anul trecut la 377 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO