Companii

Americanii ar putea investi în energie şi agricultură 150 mil. $

Autor: Liviu Iancu

01.05.2011, 23:42 460

Compania americană Farmers' Ethanol intenţionează să investeascăaproximativ 150 de milioane de dolari în România într-un complexintegrat pentru producţia de bioetanol şi creşterea animalelor, adeclarat ministrul agri­culturii Valeriu Tabără.

"Compania americană intenţionează să realizeze nişte fermeintegrate, şi pentru producţie zootehnică, şi producţie vegetală,care se combină şi cu producerea de energie. La această dată nueste nicio astfel de investiţie în România", a spus Tabără. El aadăugat că firma vrea şi să concesioneze teren, dar în principalîşi propune să lucreze în parteneriat cu investitori români.

"Pot începe investiţiile în câteva luni. Ei au deja o localizarea acestor proiecte, în partea de sud a ţării, respectiv judeţeleGiurgiu, Teleorman şi Olt, partea de vest, cu judeţele Timiş şiArad, şi partea centrală şi de nord-vest a Transilvaniei. Statulromân îi poate sprijini prin facilităţi, pentru că la producţia debiomasă, de exemplu, folosesc certificatele verzi. Acum se aşteaptărăspunsul la notificările Guvernului la Comisia Europeană pentruacordarea de facilităţi", a mai spus ministrul, care a adăugat căs-a întâlnit cu reprezentanţii companiei americane.

Proiectul, numit Farmers' Agri Energy, include o fabrică debioetanol cu o capacitate de producţie de peste 200 de tone zilnic,o fabrică de concentrat proteic rezultat din uscarea borhotului,care va fi utilizat pentru hrana animalelor, şi o fermă de animalecu circa 10.000 de capete de vite în faza iniţială şi peste 20.000de capete după circa doi ani.

Potrivit proiectului prezentat de americani la MinisterulAgriculturii, investiţia va fi de circa 150 mil. dolari şi va creapeste 2.500 de noi locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO