Companii

Amelia Tataru, KRKA: Dupa ce intram in UE, vom lansa mai repede produsele

Amelia Tataru, KRKA: Dupa ce intram in UE, vom lansa mai repede produsele

Amelia Tataru, directorul KRKA Romania : Portofoliul este singura modalitate prin care o companie de generice (medicamente al caror patent a expirat - n. red.) se poate dezvolta pe o piata.

24.07.2006, 17:55 1039

Amelia Tataru, directorul reprezentantei din Romania a producatorului sloven de medicamente generice KRKA, spune ca lansarea a sase noi produse va determina anul acesta cresterea vanzarilor cu peste 10%, peste media pietei.
In acest moment, compania este prezenta cu 26 de medicamente de uz uman. In momentul in care Romania va intra in Uniunea Europeana, numarul de medicamente nou lansate va fi mult mai mare datorita reducerii semnificative a timpului necesar pentru obtinerea autorizatiilor de punere pe piata, a spus Tataru.
"Portofoliul este singura modalitate prin care o companie de generice (medicamente al caror patent a expirat - n.red.) se poate dezvolta pe o piata", a afirmat ea.
Amelia Tataru ocupa functia de director al KRKA Romania incepand cu 2005 si este prima persoana de origine romana aflata in aceasta pozitie, dupa ce, in prealabil, la conducerea companiei s-au aflat doi sloveni.
"KRKA vinde medicamente in Romania de peste 30 de ani, dar in 1995 si-a deschis o reprezentanta care se ocupa cu promovarea si inregistrarea de noi produse", a explicat ea.
Anul trecut, compania a inregistrat vanzari de peste 20 de milioane de euro in Romania.
Pe primele sase luni ale acestui an, vanzarile pe piata locala ale companiei au fost mai mari cu 60% mai mari in euro, comparativ cu cele raportate in perioada similara a anului trecut. Romania a inregistrat cea mai rapida rata de crestere dintre pietele KRKA din regiunea Europei de Sud - Est.
Dupa primele trei luni ale acestui an, KRKA detine o cota de 2,6% din piata romaneasca de medicamente, conform datelor PharmMis citate de companie, dupa ce la finele anului trecut aceasta avea 2,2% din piata.
In ceea ce priveste vanzarile din Romania, compania estimeaza o crestere modesta anul acesta.
"Ne asteptam ca piata farmaceutica din Romania sa creasca cu peste 10% in 2006, in timp ce vanzarile KRKA ne asteptam sa creasca mai repede", a afirmat ea.
In acest moment, numarul angajatilor KRKA este de peste 100 de persoane, iar pana la finalul acestui an compania are in plan suplimentarea cu 10% a acestora.
Printre marcile de notorietate cu care compania este prezenta in Romania se numara Enap (tratamentul hipertensiunii), Vasilip (simvastina) sau Bilobil. Pe segmentul de vitamine, compania este prezenta cu Picovit. Alte marci cu renume din portofoliul KRKA de OTC-uri sunt Septolete (destinat tratamentului infectiilor bucofaringiene) si Daleron Cold 3 (pentru tratamentul racelii si gripei). KRKA activeaza si pe segmentul produselor veterinare, avand in portofoliu medicamente antimicrobiene si antiparazitare, aditivi alimentari, vitamine si minerale, insecticide si dezinfectante.
In ceea ce priveste potentialul de crestere al pietei de medicamente din Romania, aceasta este de parere ca pe termen lung este foarte mare. "Consumul pe cap de locuitor din Romania este extrem de mic, de aici si potentialul de crestere", a spus Amelia Tataru.
Pe de alta parte, a continuat Amelia Tataru, Romania este o piata mult mai mare decat Slovenia, unde posbilitatile pot fi la randul lor numeroase. La dinamizarea pietei farmaceutice romanesti, a continuat aceasta, vor contribui si companiile nou-intrate: Zentiva (Cehia), Actavis (Islanda) si Ranbaxy (India).
Dintre toate ariile pe care compania activeaza, cea mai mare crestere o vor avea medicamentele destinate bolilor cardiovasculare, estimeaza Amelia Tataru.
Si la nivelul anului trecut, la nivelul intregii piete farmaceutice, cel mai rapid avans, de 37,7%, a fost inregistrat de medicamentele cardiovasculare.
Alte ritmuri sustinute au fost inregistrate si de medicamentele destinate sistemului nervos, plus 28,5%, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim.
Valoarea pietei de medicamente a fost anul trecut de 1,27 miliarde de euro (4,5 miliarde de lei), in crestere cu 18% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pentru urmatorii cinci ani, principalii jucatori din piata spun ca aceasta va depasi 2,5 miliarde de euro.
La acest moment, cei mai importanti actori sunt compania britanica GlaxoSmithKline, Hoffmann La Roche si Sanofi-Aventis. Dintre producatori, in topul Cegedim se afla Zentiva (companie ceha ce a achizitionat Sicomed), Terapia si Antibiotice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO