Companii

Alpha Bank: România a înregistrat în primele nouă luni o creştere de 22% a PIB/capita, la 10.700 euro, cel mai mare avans din Uniunea Europeană, dar rămâne pe locul doi în UE din punct de vedere al valorii

Alpha Bank: România a înregistrat în primele nouă...

Autor: Roxana Rosu

20.12.2022, 12:46 432

România a înregistrat în primele nouă luni o creştere de 22% a PIB/capita, la 10.700 euro, cel mai mare avans din Uniunea Europeană, dar rămâne pe locul doi din punct de vedere al valorii, arată o analiză Alpha Bank.

De asemenea, ponderea PIB per capita în media UE a crescut de la 37% la 41,5% în aceeaşi perioadă.

Cu toate acestea, în clasamentul UE, România ocupă tot tradiţionalul loc doi cu cel mai mic nivel după Bulgaria şi înaintea Poloniei.

Alpha Bank atrage atenţia că, pentru a avea o convergenţă reală, care să permită urcarea în clasamentul UE după volumul PIB/capita, este nevoie de ritmuri de creştere susţinute şi investiţii considerabile.

Din 2011 şi până în 2021 doar Ţările Baltice, Malta şi Irlanda au avansat în clasamentul UE după PIB/capita. În ultimii zece ani, în Ţările Baltice PIB/capita a crescut cu aproape 90%, în Malta cu 74%, iar în Irlanda de 2,3 ori, ceea ce a însemnat o creştere a PIB/capita într-un ritm mediu anual de 5,5% în Malta, 6,4% în Estonia şi Letonia, 6,7% în Lituania şi 8,4% în Irlanda.

În Estonia, care a avut PIB/capita în 2011 cât România în 2021, avansul PIB/capita din ultimul deceniu s-a datorat creşterii volumului PIB cu un ritm mediu anual de 3,3% şi creşterii preţului PIB (deflatorului) cu un ritm mediu anual de 3,1%.

În aceeaşi perioadă, ritmurile României nu au fost departe de cele ale Estoniei, PIB per capita a crescut într-un ritm mediu anual de 6,1%, din care 3,1% a fost ritmul mediu anual de creştere a volumului PIB, 2,4% a fost ritmul mediu anual al creşterii preţului PIB şi 0,6% a fost ritmul mediu anual de scădere a populaţiei. Dacă îşi menţine performanţa, România ar putea escalada în următorul deceniu în clasamentul UE după PIB/capita.

În opinia analiştilor Alpha Bank, şansa României este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi fondurile europene alocate pentru următorii ani, care nu trebuie ratată cu niciun chip. Implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ce pune accentul pe digitalizare şi tranziţia verde, ar aduce schimbările structurale necesare pentru creşterea potenţialului de dezvoltare şi grăbirea procesului de convergenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO