Companii

Alpha Bank: România a avut în primele nouă luni din 2022 deficite comerciale cu zona euro, UE fără zona euro şi zona extra UE, în timp ce Polonia, Cehia şi Ungaria au înregistrat excedente în relaţia cu ţările europene. Deficitele comerciale ale României sunt mari şi cronice

Alpha Bank: România a avut în primele nouă luni din...

Autor: Roxana Rosu

19.01.2023, 13:10 223

România a avut în primele nouă luni de anul trecut deficite comerciale cu fiecare din cele trei mari grupuri de parteneri, zona euro (19 ţări), UE fără zona euro (8 ţări) şi zona din afara UE (extra UE), în timp ce, în aceeaşi perioadă, Polonia, Cehia şi Ungaria au înregistrat excedente comerciale cu ţările UE, atât cu zona euro cât şi cu grupul din afara zonei euro, dar şi deficit aproape dublat cu ţările din afara UE, arată o analiză a Alpha Bank.

În cazul României, deficitul comercial cu ţările UE fără zona euro şi cel cu ţările din afara UE este în creştere, iar deficitul cu zona euro s-a redus marginal. În primele 9 luni din 2022 faţă de primele 9 luni din 2021, cea mai mare creştere a deficitului raportat la PIB s-a înregistrat cu ţările din afara UE (+43,3%).  

În România, datele INS arată că în primele 9 luni din 2022 importurile au depăşit exporturile cu un volum echivalent cu 12,3% din PIB cumulat, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2021 (10,3%) sau 2020 (8,7%). În opinia analiştilor, comparativ cu ţările din jur, deficitele sunt mari şi cronice.

În Cehia, exporturile continuă să depăşească importurile, dar cu un volum mai mic (1,5% din PIB) faţă de anii precedenţi. În schimb, balanţele comerciale ale Poloniei   şi Ungariei au trecut pe deficit, importurile au depăşit exporturile cu 2,9%, respectiv 6,8% din PIB în primele 9 luni din 2022 spre deosebire de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi, când exporturile au fost cele care au depăşit importurile.

Astfel, Polonia şi Ungaria, la fel ca România, trebuie să se împrumute pentru a plăti importurile în exces faţă de exporturi, doar că în România necesarul de finanţare în raport cu PIB este de 4,2 ori mai mare decât cel al Poloniei şi de 1,8 ori mai mare decât cel al Ungariei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO