Companii

Allianz-Ţiriac înregistrează în primele trei luni din 2014 venituri de aproape 260 de milioane de lei, din asigurările generale şi de viaţă

Allianz-Ţiriac înregistrează în primele trei luni din...

Autor: Ioan Dornescu

03.06.2014, 10:50 199

"Realizările de la acest început de an se numără printre cele mai bune rezultate trimestriale înregistrate de Allianz-Ţiriac în ultimii ani. Ele vin, totodată, să reconfirme intrarea într-un nou ciclu, de creştere profitabilă, pentru afacerile companiei. Este cel de-al treilea trimestru consecutiv în care am înregistrat o creştere a veniturilor şi, în paralel, îmbunătăţirea ratei profitabilităţii", a declarat într-un comunicat directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Remi Vrignaud.

Segmentul asigurărilor generale a avut o contribuţie de peste 90% în realizarea veniturilor şi a generat 86% din profitul operaţional, se arată într-un comunicat al asigurătorului.

Valoarea primelor brute subscrise din activitatea de asigurări generale a fost de 236,5 milioane de lei, indicând o creştere de aproape 11% faţă de nivelul înregistrat în primul trimestru din 2013.

Veniturile aferente segmentului de asigurări auto (Casco şi RCA, cumulat) a înregistrat un avans de două cifre, de 11%, până la 171 milioane lei. Vânzările de poliţe Casco s-au majorat cu 18%, până la 113,5 milioane lei.

"Subscrierile Casco continuă să deţină cea mai importantă pondere în portofoliul de asigurări generale al companiei, generând aproximativ jumătate (48%) din primele brute aferente primului trimestru din 2014. În ceea ce priveşte activitatea de asigurări de răspundere civilă auto (RCA), în perioada ianuarie-martie Allianz-Ţiriac a contabilizat venituri din prime de 57,4 milioane de lei, în creştere cu 4,2% comparativ cu valoarea subscrierilor din T1 2013, de 55,1 milioane de lei", se spune în comunicat.

Portofoliul de asigurări generale non-auto a contabilizat venituri trimestriale de 65,6 milioane de lei, evidenţiind o rată de creştere a subscrierilor cu aproximativ 6%.

Clasele de tip property au generat venituri trimestriale de aproximativ 42 milioane de lei. În această sumă, ponderea primelor brute subscrise pentru asigurarea locuinţelor s-a păstrat la aproximativ o treime, restul reprezentând asigurări comerciale de clădiri, bunuri şi daune la proprietăţi.

Pentru întreg portofoliul de asigurări generale, valoarea despăgubirilor plătite de Allianz-Ţiriac clienţilor (inclusiv terţi păgubiţi) pe parcursul primelor trei luni din 2014 a fost de 101 milioane lei.

"Sub aspectul profitabilităţii, merită evidenţiată evoluţia pozitivă a rezultatelor pe segmentul asigurărilor auto. Portofoliul agregat de asigurări Casco şi RCA a consemnat o îmbunătăţire a ratei daunei cu un punct procentual faţă de perioada similară a anului trecut, până la nivelul de 74%. Creşterea calităţii subscrierii a susţinut îmbunătăţirea performanţelor pe acest segment de asigurări", potrivit sursei citate.

Sumele scăzute alocate de români în special pentru asigurările de viaţă s-au reflectat şi la nivelul activităţii Allianz-Ţiriac pe acest segment, primele brute subscrise din activitatea de asigurări de viaţă situându-se la 22,3 milioane lei în primele trei luni, cu şase milioane de lei mai puţin decât în acelaşi interval din 2013.

În primul trimestru, vânzările de poliţe cu componentă investiţională (unit-linked) şi-au redus contribuţia în generarea veniturilor de asigurări de viaţă cu 10 puncte procentuale, până la 49%, restul de 51% reprezentând vânzări de poliţe tradiţionale.

"Reculul înregistrat pe segmentul asigurărilor de viaţă vine ca urmare a limitării subscrierilor de contracte cu prime unice, la nivelul poliţelor cu componentă investiţională. Ne propunem să creştem gradul de stabilitate a portofoliului nostru, concentrându-ne pe promovarea componentei de risc, a produselor cu scadenţe pe termen mediu şi lung şi plata eşalonată a primelor. Chiar dacă, pe termen scurt, această abordare poate genera o contracţie a primelor, pe termen lung efectele nu pot fi decât pozitive, în sensul dezvoltării sustenabile a portofoliului de asigurări de viaţă", a mai spus CEO-ul Allianz-Ţiriac.

Cu un capital social de 99,4 milioane de lei, asigurătorul român este controlat de grupul german Allianz - 52,16% şi Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,48%, companie deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO