Companii

Alfred Toepfer a luat "perla coroanei": operează în cel mai mare terminal de export din portul Constanţa

Alfred Toepfer a luat „perla coroanei“: operează în cel mai mare terminal de export din portul Constanţa

Autor: Gabriel Razi

27.02.2012, 14:44 3226

"Alfred Toepfer este unul dintre clienţii terminalului de export. Compania face parte din acţionariatul Minmetal, însă operează terminalul de export ca orice alt client. Pot spune că este un client important, însă mai sunt şi alţii precum Ameropa sau Nord Star Shipping. Investiţ ia în terminalul de export este de 35 milioane de euro", a spus Teodor Bolocan, general director al Minmetal, operator portuar cu afaceri de 7,2 mil. euro în 2010.

Gigantul american Archer Daniels Midland, care controlează 80% din acţiunile Alfred Toepfer, a anunţat anul trecut că traderul va construi în România un terminal de export în portul Constanţa în parteneriat cu o altă companie. Proiectul a fost anunţat ca făcând parte dintr-un plan-gigant de expansiune ce include construcţia mai multor silozuri, dar şi achiziţia unei flote de barje. Teodor Bolocan a confirmat că anunţul făcea referire la unitatea construită de Minmetal.

Controlul asupra unui terminal de export în portul Constanţa, una dintre cele mai importante porţi de ieşire a cerealelor din ţară, este extrem de importantă pentru traderi, în condiţiile în care una dintre marile mize ale businessului local sunt livrările de cereale în străinătate. Importanţa dată de traderi terminalelor de export a fost vizibilă şi în ultima parte a anului trecut atunci când Ameropa Grains, un alt mare trader prezent local, a preluat producătorul de îngrăşăminte Azomureş.

Unul dintre vectorii ce au stat în spatele acestei mutări a fost controlul asupra terminalelor de export ale companiei de la Constanţa.

Planurile Toepfer prind contur

Terminalul de export de la Constanţa, construit de Minmetal, este elementul care arată că planul gigantic al Toepfer din România prinde contur. În ultima perioadă traderul a construit de la zero, a achiziţionat sau a extins unităţile de stocare pe care le deţine pe plan local.

Astfel, traderul construieşte în prezent un siloz şi o staţie pentru încărcarea şi descărcarea cerealelor la Dunăre în oraşul Moldova-Nouă, construcţia urmând să fie terminată în luna mai. Capacitatea silozului construit de trader se cifrează între 20.000 şi 25.000 de tone, potrivit datelor din piaţă. La câteva sute de kilometri de-a lungul Dunării în oraşul Giurgiu traderul, cu sediul central în Hamburg, îşi dublează capacitatea de stocare la 35.000 de tone prin construcţia unui siloz metalic nou. Investiţ iile aflate în prezent în derulare vin după ce la jumătatea anului trecut Toepfer a intrat pe piaţa din vestul României prin achiziţia unui siloz de 12.000 de tone în localitatea Biled, judeţul Timiş, în apropierea graniţei cu Ungaria. Tranzacţia a scos la acel moment din conturile traderului 2,8 milioane de euro, potrivit unor informaţii anterioare.

Agricultura romånească: magnet pentru traderi

Investiţiile făcute de Alfred Toepfer pe plan local arată interesul traderului pentru agricultura României. Grâul, porumbul sau floarea- soarelui produse de fermierii români sunt un adevărat magnet pentru companiile multinaţ ionale implicate în comerţul cu cereale, în condiţiile în care puţini fermieri români îşi permit să investească în capacităţi de stocare proprii.

În fiecare an o bună parte din recoltele de cereale sunt vândute imediat după recoltă atunci când preţurile sunt în cădere liberă. De acest fenomen beneficiază traderii, care preiau cereale, le stochează şi le vând atunci când cotaţ iile urcă pe bursele internaţionale. Mai mult, România este şi un punct strategic pentru livrările către nordul Africii şi Orientul Mijlociu - unde sunt marii importatori de cereale. Interesul pentru piaţa românească este crescut şi de faptul că producţiile de grâu sau porumb sunt în creştere de cinci ani. Anul trecut România a reuşit să intre în topul primilor zece producă tori de porumb la nivel mondial cu 11,4 mil. tone, iar recolta de grâu s-a majorat cu 25% la 7,4 mil. tone. În bani, producţia agricolă de anul trecut s-a cifrat la 20 mld. euro, potrivit unor estimări anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO