Companii

Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: „Am «dospit» mai bine de doi ani tranzacţia cu grupul Freiler. Am început discuţiile de la mai mult decât dublu decât valoarea finală”

Alexandru Stânean, CEO TeraPlast: „Am «dospit» mai...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

13.02.2024, 11:43 2230

Tranzacţia prin care TeraPlast preia grupul Freiler din Germania este un proiect la care compania locală lucrează de mai bine de doi ani, fiind una dintre mizele cel mai importante la nivelul grupului în vederea extinderii.

„Am «dospit» mai bine de doi ani această tranzacţie şi am început discuţiile de la mai mult decât dublu decât valoarea finală a tranzacţiei”, a spus Alexandru Stânean, CEO-ul TeraPlast, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia prezentării rezultatelor financiare ale companiei pentru 2023.
El a adăugat că estimează că finalizarea achiziţiei va avea loc în prima jumătate a acestui an, cu speranţa că acest moment va avea loc de fapt mai devreme.

„Este un business mic, dar solid şi care poate merge înainte foarte bine. Familia Uhl nu era implicată în management, conducerea se făcea la nivel local şi vom continua să operăm şi noi astfel”, a mai spus Alexandru Stânean.

Recent, grupul TeraPlast a cumpărat grupul austriac Wolfgang Freiler, preluând, prin această tranzacţie, două fabrici situate în Ungaria - Polytech şi Pro-Moulding. Polytech produce ţevi pentru protecţia cablurilor electrice şi a fibrei optice, iar Pro-Moulding este specializată în injecţia de mase plastice. Cele două fabrici au împreună 144 de angajaţi, care vor fi integraţi în TeraPlast.

Valoarea tranzacţiei este de 16,5 milioane de euro, sumă la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcţie de rezultatele anului 2024. Tranzacţia va fi finalizată într-un orizont de câteva luni, după îndeplinirea tuturor condiţiilor precedente uzuale, inclusiv aprobarea acţionarilor TeraPlast.

Grupul Wolfgang Freiler, cu afaceri de 31 de milioane de euro, a fost achiziţionat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcţii, imobiliare şi HoReCa. Polytech şi Pro-Moulding, cele două subsidiare ale grupului Wolfgang Freiler, desfăşoară activităţi de producţie pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuţie.

Dorel Goia, acţionarul majoritar de la TeraPlast, spunea recent pentru ZF că ambiţia grupului să-şi extindă prezenţa pe plan european, motiv pentru care, după achiziţia Palplast din Moldova la finalul anului trecut, se pregăteşte de noi preluări.

La finalul anului 2023, preluarea producătorului de ţevi Palplast din Republica Moldova, în schimbul sumei de 1,8 milioane de euro. Achiziţia este văzută ca o poartă de acces către piaţa din Ucraina.

TeraPlast a mai făcut şi în trecut achiziţii în străinătate, cumpărând, în 2017, o fabrică de panouri termoizolante în oraşul Leskovac din Serbia, prin divizia TeraSteel. În 2020 însă, TeraSteel a fost vândută grupului irlandez Kingspan.

Grupul TeraPlast este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova şi Somplast, iar de pe 2 iulie 2008, compania-mamă TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP.

TeraPlast Bistriţa a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri consolidată de 672 milioane lei, în scădere cu 5%, iar profitul net a coborât la 1,1 milioane lei, de la 15 milioane lei în 2022, potrivit raportului financiar publicat luni la BVB. Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, iar produsele Grupului TeraPlast au ajuns în 22 de ţări din Europa.

Pentru 2024, grupul şi-a bugetat o cifră de afaceri de 864 milioane lei şi un profit net de 10,6 milioane lei, în conditiile în care TeraPlast are în derulare o serie de achiziţii.

TeraPlast SA, compania-mamă a grupului, este deţinută, potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, de Dorel Goia în proporţie de 47%, NN Pensii - cu un pachet de 12%, şi mai multe persoane fizice şi juridice. Compania are o capitalizare de 1,2 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO