Companii

Afacerile Holcim in Romania au trecut de 100 milioane euro

04.02.2004, 00:00 14



Holcim Romania, filiala locala a gigantului elvetian din industria cimentului, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 100 mil. euro, in crestere cu 13% fata de 2002, pe fondul cresterii ritmului in activitatile de constructii in al doilea semestru al anului si a extinderii retelei proprii de statii de betoane, a declarat Kurt Habersatter, directorul general al companiei. Potrivit acestuia, 2003 se anunta a fi "cel mai bun an financiar si de performanta operationala pentru Holcim Romania".



Compania si-a imbunatatit rezultatele financiare si operationale in cursul anului trecut, in contextul in care Holcim si ceilalti doi producatori de ciment au avut o scadere a vanzarilor pe primul trimestru in medie de 30 - 35%, pe fondul prelungirii iernii.



Holcim detine circa o treime din piata cimentului, estimata la aproximativ 240 - 250 mil. euro, la concurenta cu Lafarge Romcim, filiala locala a grupului francez Lafarge, si Carpatcement, care apartine grupului german HeidelbergCement. Potrivit ultimelor date disponibile, Holcim controleaza circa 31 - 32% din piata interna, Lafarge Romcim - 33%, iar Carpatcement circa 35%.



Grupul elvetian a intrat pe piata romaneasca in 1997 prin achizitia fabricii de ciment de la Turda, iar in 1999 a preluat controlul fabricii Cimus Campulung. In 2000, grupul elvetian a cumparat fabrica Alesd de la compania franceza Lafarge, in cadrul unei tranzactii estimate de surse apropiate afacerii la aproximativ 40 mil. $.



In total, elvetienii de la Holcim au investit peste 270 mil. euro pana acum in achizitii, modernizari, masuri pentru protectia mediului si dezvoltarea afacerii.



Holcim Romania, care activeaza ca o companie integrata pe piata materialelor de constructii, detine in prezent trei fabrici de ciment, 13 statii de betoane (din care 6 statii clasice si 7 unitati ecologice), precum si trei statii de agregate.



Anul trecut, compania a investit peste 50 mil. euro, in special pentru modernizarea liniei de fabricatie a cimentului gri de la Alesd, pentru renovarea centrului de livrari si punerea in functiune a unei mori de carbune moderne la Campulung. Pana in 2006, Holcim intentioneaza sa investeasca alte 40 mil. euro, sustin oficialii companiei.



La finele anului trecut, Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a confirmat oficial incheierea dosarelor de privatizare privind achizitiile Holcim Ltd. de la statul roman, prin care este recunoscut efortul investitional al companiei elvetiene.



Piata cimentului din Romania este in acest moment integral privata si dominata de trei gigantii industriei mondiale, avand fiecare in portofoliu trei fabrici de pe piata. Volumul total de investitii, inclusiv costurile de achizitii, atras pe piata din 1997 pana acum este de aproximativ 800 milioane euro.



In acest moment, cererea scazuta de pe piata interna, cu o medie de consum de circa 200 kg/ capita, face ca fabricile de ciment sa mearga la aproximativ jumatate din capacitatea lor de productie, estimata cu totul la circa 9 mil. tone.



Consumul de ciment pe piata locala, de 4,5 mil. tone in 2002, a crescut cu circa 5% anul trecut, potrivit unor prime estimari, sub asteptarile initiale, care vedeau o rata de crestere aproape dubla.



Lafarge Romcim este deocamdata unicul exportator roman de ciment catre state din nordul Africii.



Dupa preluarea ultimului producator independent, Romcif Fieni, de catre grupul german in toamna anului 2002, in cadrul unei tranzactii de circa 70 mil. $, pe piata au aparut tensiuni, pe fondul acuzatiilor la adresa celor trei producatori de ciment privind practicarea pe piata interna a unor preturi mai mari comparativ cu pietele vecine si cu pretul de export. Acuzatiile au ajuns in vara anului trecut pe masa Executivului in cadrul unui raport semnat de ministrii finantelor, economiei si transporturilor, si sustinut de Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), patronat din industria constructiilor. Acuzatiile au fost respinse de producatorii de ciment.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO